Gulasz z łopatki wieprzowej
Mięsa,  Obiady

Gulasz z łopatki wieprzowej

Gulasz z łopatki wieprzowej to pomysł na sycący i rozgrzewający obiad dla całej rodziny. My bardzo lubimy gulasz, bowiem zawsze możemy wybrać sobie do niego dodatek czyli kaszę gryczaną, ziemniaki, kaszę kuskus czy chociażby ryż.

Przygotowując gulasz nie musimy martwić się o obiad na następny dzień, a czasem jeszcze na kolejny i stąd mamy więcej czasu dla siebie :)

Gulasz z łopatki wieprzowej – składniki:

  • ok. 1,2 kg łopatki wieprzowej
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 duże cebule
  • 150 ml czerwonego wytrawnego wina
  • sól
  • pieprz
  • 8 ziarenek ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • olej do smażenia
  • woda

Gulasz z łopatki wieprzowej – przepis:

  1. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w większą kostkę. Podsmażamy je na odrobinie oleju, w międzyczasie doprawiając do smaku solą i pieprzem. Po usmażeniu przekładamy mięso do dużego garnka.
  2. Marchewki, pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce. Dodajemy do garnka z mięsem.
  3. Cebulę kroimy w bardzo cienkie „ćwierć piórka”. Podsmażamy ją na patelni, na której wcześniej smażyliśmy mięso. Jak cebula będzie szklista przekładamy ją do pozostałych składników.
  4. Na patelnię wlewamy czerwone wino i czekamy aż zacznie się gotować. Dodajemy je do garnka z gulaszem.
  5. Dolewamy wodę do gulaszu (tak aby zakryła wszystkie składniki) i dusimy na wolnym ogniu przez ok. 1 godzinę. W międzyczasie dodajemy do garnka liście laurowe, ziele angielskie i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  6. W szklance rozrabiamy 2 łyżki mąki i dodajemy na do gulaszu na chwilę przed końcem gotowania.

Tak przygotowany gulasz z łopatki wieprzowej możemy podać z kaszą jęczmienną, kaszą kuskus czy chociażby ziemniakami.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.