Szybki i pyszny obiad dla dwóch osób. Przygotowanie makaronu z tuńczykiem i pomidorkami koktajlowymi zajmie nam dosłownie kilka chwil, a jego sposób podania i kontrastujące ze sobą kolory składników będą doskonale pasowały na romantyczną kolację.
Koniecznie sprawdź przepis…
Makaron z tuńczykiem i pomidorkami koktajlowymi – składniki:
- 2 szklanki makaronu (np. dużych muszelek)
- oliwa
- 2 ząbki czosnku
- łyżka masła
- 1 puszka tuńczyka w zalewie własnej
- 12 pomidorków koktajlowych
- 10 oliwek (najlepiej czarnych)
- parmezan (albo inny długo dojrzewający ser)
- świeża bazylia
Makaron z tuńczykiem i pomidorkami koktajlowymi – przepis:
- Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
- W garnku na odrobinie oliwy podsmażamy przez chwilę czosnek pokrojony w plasterki.
- Następnie dodajemy masło i łyżkę zalewy z tuńczyka. Wrzucamy przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe i całość dusimy do momentu, kiedy pomidorki zrobią się miękkie. Dodajemy tuńczyka (razem z zalewą) i całość dusimy dosłownie 1 minutę.
- Makaron odsączamy z wody, dodajemy do pozostałych składników i całość mieszamy.
- Makaron wykładamy na talerze, posypujemy pokrojonymi w plasterki oliwkami i startym parmezanem. Całość dekorujemy świeżą bazylią.
Smacznego!
Wygląda bardzo apetycznie i zapewne też tak smakuje
Dziękuję :) Smakuje wybornie.
Wygląda pysznie. Gratuluje.
Taki makaron zawsze ratuje moją kryzysową, obiadową sytuację, bo tuńczyk to jedna z kilku rzeczy, które zawsze mam w lodówce :)
Kilka różnych produktów z dłuższą datą ważności zawsze warto mieć w lodówce :)