Makaron z tuńczykiem i pomidorkami koktajlowymi
Makarony

Makaron z tuńczykiem i pomidorkami koktajlowymi

Szybki i pyszny obiad dla dwóch osób. Przygotowanie makaronu z tuńczykiem i pomidorkami koktajlowymi zajmie nam dosłownie kilka chwil, a jego sposób podania i kontrastujące ze sobą kolory składników będą doskonale pasowały na romantyczną kolację.

Koniecznie sprawdź przepis…

Makaron z tuńczykiem i pomidorkami koktajlowymi – składniki:

  • 2 szklanki makaronu (np. dużych muszelek)
  • oliwa
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • 1 puszka tuńczyka w zalewie własnej
  • 12 pomidorków koktajlowych
  • 10 oliwek (najlepiej czarnych)
  • parmezan (albo inny długo dojrzewający ser)
  • świeża bazylia

Makaron z tuńczykiem i pomidorkami koktajlowymi – przepis:

  1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
  2. W garnku na odrobinie oliwy podsmażamy przez chwilę czosnek pokrojony w plasterki.
  3. Następnie dodajemy masło i łyżkę zalewy z tuńczyka. Wrzucamy przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe i całość dusimy do momentu, kiedy pomidorki zrobią się miękkie. Dodajemy tuńczyka (razem z zalewą) i całość dusimy dosłownie 1 minutę.
  4. Makaron odsączamy z wody, dodajemy do pozostałych składników i całość mieszamy.
  5. Makaron wykładamy na talerze, posypujemy pokrojonymi w plasterki oliwkami i startym parmezanem. Całość dekorujemy świeżą bazylią.

Smacznego!

Polecamy również inne przepisy na makarony:

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.