Jajka faszerowane z grillowaną cukinią

Jajka faszerowane z cukinią
Jajka faszerowane z cukinią

Jajka faszerowane już chyba nikogo nie dziwią, ale ich sposób podania jak najbardziej może zadziwić. Tym razem Madzia postanowiła przygotować jajka faszerowane owinięte w grillowane plasterki cukinii.

Z całą pewnością tak przygotowana przystawka wzbudzi zainteresowanie naszych gości. Przepis ten możemy wykorzystać zarówno na rodzinne przyjęcie, Święta Bożego Narodzenia, czy Święta Wielkanocne, które to potocznie nazywane są „jajecznymi” świętami.

Jajka faszerowane z grillowaną cukinią – składniki

  • 6 jajek
  • 100g wędzonego łososia
  • łyżka majonezu
  • łyżeczka chrzanu
  • sok z 1/2 limonki
  • szczypiorek
  • sól
  • pieprz
  • cukinia
  • marynowane pieczarki (do dekoracji)

Jajka faszerowane z grillowaną cukinią – przepis

Jajka gotujemy na twardo, odstawiamy do ostygnięcia. Jajka kroimy na pół i do miseczki przekładamy żółtka. Cukinię kroimy na cienkie, długi plasterki (możemy wykorzystać do tego obieraczkę do warzyw), a następnie plastry cukinii grillujemy na patelni.

Do żółtego dodajemy pokrojonego łososia, majonez, chrzan, sok z limonki, szczypiorek, szczyptę soli, pieprzu i całość dokładnie mieszamy (rozgniatamy).

Białka owijamy grillowaną cukinią, a następnie wypełniamy przygotowanym farszem.

Talerz dekorujemy odrobiną koperku/natki pietruszki i marynowanymi pieczarkami.

Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.