Domowy hummus

Domowy hummus

Hummus to potrawa przypominając dip wywodząca się z Egiptu i krajów arabskich. Służy do smarowania pieczywa i jest przygotowywana z przetartej ciecierzycy. Hummus staje się obecnie coraz popularniejszy w Polsce. Jest już nie tylko daniem, które jest jedzone przez wegetarian, ale coraz częściej możemy go znaleźć na przyjęciach w postaci dipu do przekąsek.

Jest również idealny do świeżych warzyw np. marchewek czy selera pokrojonego w słupki.

Wbrew pozorom przygotowanie hummusu nie zajmuje zbyt wiele czasu. Ze względu na ograniczenia czasowe do jego przygotowania wykorzystuję ciecierzycę z puszki.

Owszem jest drożej, ale szybciej i pewniej :) Odpada nam długotrwały proces moczenia, gotowania i ostudzania ciecierzycy.

Domowy hummus – składniki

  • puszka ciecierzycy
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka pasty tahini
  • woda
  • ewentualnie ostra papryka

Domowy hummus – przepis

Do blendera wkładamy odsączoną ciecierzycę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, pastę tahini, sól, pieprz, oliwę i 2-3 łyżki wody. Całość blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli składniki nie będą chciałby się połączyć dodajemy jeszcze odrobinę wody.

Domowy hummus

W powyższy sposób uzyskacie tradycyjny hummus, ale wyśmienity smak będzie miał również jeśli dodacie do niego odrobinę ostrej (albo słodkiej – jak wolicie) papryki.

Spróbujcie…

Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.