Zdrowe śniadanie - jajka po wiedeńsku i awokado
Śniadania

Zdrowe śniadanie – jajka po wiedeńsku i awokado

Jajka po wiedeńsku i awokado oraz sałatka z pomidorami to zdrowe, smaczne śniadanie, które przygotujemy w 5 – 7 minut. Takie śniadanie doda nam energii na cały poranek. Kluczek oczywiście tego posiłku są jajka po wiedeńsku – to właśnie w nich powinno być ścięte białko i płynne żółtko.

Możemy to śniadanie podać z kromką świeżego, razowego pieczywa.

Składniki

  • 2 jajka
  • 1 awokado
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • garść dowolnego miksu sałat
  • 1/3 papryki na przykład żółtej
  • sól
  • pieprz

Możecie do tego śniadanie wykorzystać dowolne warzywa, takie jakie lubicie, albo takie na jakie macie aktualnie ochotę.

Jak przygotować jajka po wiedeńsku

Kluczem tego śniadania są jajka po wiedeńsku. Na początku w rondelku zagotowujemy wodę z łyżeczką soli. Każde jajko wbijamy do oddzielnej miseczki albo kubka. Jak woda się nam zagotuje, przy pomocy łyżki mieszamy wodę. Powinien nam powstać w rondelku wir. Wlewamy pojedynczo jajka, po wlaniu odsuwamy je na bok, aby nam się nie skleiły. Gotujemy je na wolnym ogniu przez 2-3 minuty. Będą gotowe, kiedy białko nam się całkowicie zetknie.

Na talerzu układamy miks sałat, pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe i pokrojone w paseczki awokado.

Jajka przy pomocy łyżki cedzakowej wyciągamy i układamy na awokado. Oprószamy odrobiną pieprzu.

Smacznego!

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze