Jajka po wiedeńsku i awokado oraz sałatka z pomidorami to zdrowe, smaczne śniadanie, które przygotujemy w 5 – 7 minut. Takie śniadanie doda nam energii na cały poranek. Kluczek oczywiście tego posiłku są jajka po wiedeńsku – to właśnie w nich powinno być ścięte białko i płynne żółtko.
Możemy to śniadanie podać z kromką świeżego, razowego pieczywa.
Składniki
- 2 jajka
- 1 awokado
- 6 pomidorków koktajlowych
- garść dowolnego miksu sałat
- 1/3 papryki na przykład żółtej
- sól
- pieprz
Możecie do tego śniadanie wykorzystać dowolne warzywa, takie jakie lubicie, albo takie na jakie macie aktualnie ochotę.
Obejrzyj nasze filmy:
Jak przygotować jajka po wiedeńsku
Kluczem tego śniadania są jajka po wiedeńsku. Na początku w rondelku zagotowujemy wodę z łyżeczką soli. Każde jajko wbijamy do oddzielnej miseczki albo kubka. Jak woda się nam zagotuje, przy pomocy łyżki mieszamy wodę. Powinien nam powstać w rondelku wir. Wlewamy pojedynczo jajka, po wlaniu odsuwamy je na bok, aby nam się nie skleiły. Gotujemy je na wolnym ogniu przez 2-3 minuty. Będą gotowe, kiedy białko nam się całkowicie zetknie.
Na talerzu układamy miks sałat, pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe i pokrojone w paseczki awokado.
Jajka przy pomocy łyżki cedzakowej wyciągamy i układamy na awokado. Oprószamy odrobiną pieprzu.
Smacznego!