Jajka po wiedeńsku i awokado oraz sałatka z pomidorami to zdrowe, smaczne śniadanie, które przygotujemy w 5 – 7 minut. Takie śniadanie doda nam energii na cały poranek. Kluczek oczywiście tego posiłku są jajka po wiedeńsku – to właśnie w nich powinno być ścięte białko i płynne żółtko.

Możemy to śniadanie podać z kromką świeżego, razowego pieczywa.

Składniki

  • 2 jajka
  • 1 awokado
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • garść dowolnego miksu sałat
  • 1/3 papryki na przykład żółtej
  • sól
  • pieprz

Możecie do tego śniadanie wykorzystać dowolne warzywa, takie jakie lubicie, albo takie na jakie macie aktualnie ochotę.

Obejrzyj nasze filmy:

Jak przygotować jajka po wiedeńsku

Kluczem tego śniadania są jajka po wiedeńsku. Na początku w rondelku zagotowujemy wodę z łyżeczką soli. Każde jajko wbijamy do oddzielnej miseczki albo kubka. Jak woda się nam zagotuje, przy pomocy łyżki mieszamy wodę. Powinien nam powstać w rondelku wir. Wlewamy pojedynczo jajka, po wlaniu odsuwamy je na bok, aby nam się nie skleiły. Gotujemy je na wolnym ogniu przez 2-3 minuty. Będą gotowe, kiedy białko nam się całkowicie zetknie.

Na talerzu układamy miks sałat, pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe i pokrojone w paseczki awokado.

Jajka przy pomocy łyżki cedzakowej wyciągamy i układamy na awokado. Oprószamy odrobiną pieprzu.

Smacznego!