Spaghetti w delikatnym pomidorowym sosie to propozycja na szybki i smaczny posiłek dla całej rodziny. Kluczem tego dnia jest odpowiednie przyprawienie sosu pomidorowego.
Tym razem makaron będzie w wersji bez dodatku mięsa, ale możecie być pewni, że będzie smacznie, zdrowo i pysznie.
Zobacz przepis na: Włoskie tagliatelle z krewetkami
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki
- makaron do spaghetti
- krojone pomidory w puszcze albo sos pomidorowy
- suszona bazylia
- mała cebula
- oliwa z oliwek
- suszone oregano
- sól
- pieprz
- szczypta soli
- 2 ząbki czosnku
- szczypta cukru
Przeczytaj również: Pomidorowe spaghetti z indykiem
Dodatkowo
- 30g parmezanu
- świeża bazylia do dekoracji
Spaghetti w delikatnym pomidorowym sosie – przepis
- Makaron gotujemy al dente. Czas gotowania znajdziecie na opakowaniu. Trzeba pamiętać, że każdy makaron gotujemy się inaczej. Czasem dłużej, czasem krócej.
- Na patelni na oliwie szklimy drobno pokrojoną cebulę. Jak będzie szklista dodajemy posiekany czosnek i smażymy całość ok. 10-15 sekund.
- Na patelnię dodajemy pomidory i całość dusimy ok, 5 minut. W międzyczasie doprawiamy wszystko do smaku solą, pieprzem, oregano, bazylią. Dodajemy też odrobinę cukru. Pamiętajcie, że pomidory bardzo lubią odrobinę słodyczy :)
- Na patelnię dodajemy makaron, najlepiej prosto z gotującej się wody. Skrobia zagęści nam dodatkowo sos.
- Wykładamy na talerze, jeśli lubimy możemy całość posypać tartym parmezanem i dekorujemy świeżą bazylią.
Szybki przepis na: Tagliatelle z krewetkami i pomidorkami
Smacznego!