Spaghetti w delikatnym pomidorowym sosie to propozycja na szybki i smaczny posiłek dla całej rodziny. Kluczem tego dnia jest odpowiednie przyprawienie sosu pomidorowego.

Tym razem makaron będzie w wersji bez dodatku mięsa, ale możecie być pewni, że będzie smacznie, zdrowo i pysznie.

Zobacz przepis na: Włoskie tagliatelle z krewetkami

Obejrzyj nasze filmy:

Składniki

  • makaron do spaghetti
  • krojone pomidory w puszcze albo sos pomidorowy
  • suszona bazylia
  • mała cebula
  • oliwa z oliwek
  • suszone oregano
  • sól
  • pieprz
  • szczypta soli
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta cukru

Przeczytaj również: Pomidorowe spaghetti z indykiem

Dodatkowo

  • 30g parmezanu
  • świeża bazylia do dekoracji

Spaghetti w delikatnym pomidorowym sosie – przepis

  1. Makaron gotujemy al dente. Czas gotowania znajdziecie na opakowaniu. Trzeba pamiętać, że każdy makaron gotujemy się inaczej. Czasem dłużej, czasem krócej.
  2. Na patelni na oliwie szklimy drobno pokrojoną cebulę. Jak będzie szklista dodajemy posiekany czosnek i smażymy całość ok. 10-15 sekund.
  3. Na patelnię dodajemy pomidory i całość dusimy ok, 5 minut. W międzyczasie doprawiamy wszystko do smaku solą, pieprzem, oregano, bazylią. Dodajemy też odrobinę cukru. Pamiętajcie, że pomidory bardzo lubią odrobinę słodyczy :)
  4. Na patelnię dodajemy makaron, najlepiej prosto z gotującej się wody. Skrobia zagęści nam dodatkowo sos.
  5. Wykładamy na talerze, jeśli lubimy możemy całość posypać tartym parmezanem i dekorujemy świeżą bazylią.

Szybki przepis na: Tagliatelle z krewetkami i pomidorkami

Spaghetti w delikatnym pomidorowym sosie

Smacznego!