Zbliżają się święta i jedną z przekąsek na świątecznym stole są zazwyczaj śledzie… ale może tym razem warto pokusić się o to, aby przygotować je w troszkę inny sposób. Zamiast tradycyjnych śledzi w oleju z cebulką proponuję Wam śledzie z pomidorami i pieczarkami.
Smak tych śledzi jest obłędny – spróbujcie…
Śledzie z pomidorami i pieczarkami – składniki
- ok. 0,5 kg śledzi a’la matias (najlepiej matias)
- 3 średnie cebule
- 350 g pieczarek
- słoiczek przecieru pomidorowego
- olej
- cukier
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- 1 łyżka octu
Śledzie z pomidorami i pieczarkami – przepis
Śledzie wstawiamy na 2-3 godziny do zimnej wody, aby nie były tak słone. Wodę co jakiś czas wymieniamy.
Obejrzyj nasze filmy:
Cebulę kroimy w cienkie pół piórka, pieczarki obieramy i kroimy w plasterki.
Na rozgrzanej patelni, na odrobinie oleju podsmażamy cebulę i pieczarki. Jak cebula będzie miękka i odparuje woda z pieczarek dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką papryką, octem i cukrem. Przygotowany farsz cebulowo- pieczarkowy odstawiamy do ostygnięcia.
Odsączone z wody śledzie kroimy w mniejsze kawałki i mieszamy z farszem. Całość przekładamy do słoika i odstawiamy na 3-4 godziny aby wszystkie składniki się „przegryzły”.
Smacznego!