Zbliżają się święta i jedną z przekąsek na świątecznym stole są zazwyczaj śledzie… ale może tym razem warto pokusić się o to, aby przygotować je w troszkę inny sposób. Zamiast tradycyjnych śledzi w oleju z cebulką proponuję Wam śledzie z pomidorami i pieczarkami.

Smak tych śledzi jest obłędny – spróbujcie…

Śledzie z pomidorami i pieczarkami – składniki

  • ok. 0,5 kg śledzi a’la matias (najlepiej matias)
  • 3 średnie cebule
  • 350 g pieczarek
  • słoiczek przecieru pomidorowego
  • olej
  • cukier
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • 1 łyżka octu

Śledzie z pomidorami i pieczarkami – przepis

Śledzie wstawiamy na 2-3 godziny do zimnej wody, aby nie były tak słone. Wodę co jakiś czas wymieniamy.

Obejrzyj nasze filmy:

Cebulę kroimy w cienkie pół piórka, pieczarki obieramy i kroimy w plasterki.

Na rozgrzanej patelni, na odrobinie oleju podsmażamy cebulę i pieczarki. Jak cebula będzie miękka i odparuje woda z pieczarek dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką papryką, octem i cukrem. Przygotowany farsz cebulowo- pieczarkowy odstawiamy do ostygnięcia.

Odsączone z wody śledzie kroimy w mniejsze kawałki i mieszamy z farszem. Całość przekładamy do słoika i odstawiamy na 3-4 godziny aby wszystkie składniki się „przegryzły”.

Smacznego!