Tartaletki z kurczakiem i kukurydzą to idealna przekąska na spotkanie ze znajomymi, ale przepis świetnie sprawdzi się również jako obiad dla najbliższych.
Możecie zamiast przygotowywać kilku tartaletek przygotować jedną dużą tartę z kurczakiem i kukurydzą. Wybór należy do Was.
Poniższy przepis będzie na ok. 6 tartaletek.
Obejrzyj nasze filmy:
Tartaletki z kurczakiem i kukurydzą – składniki
- ciasto francuskie
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1/2 puszki zielonego groszku
- 2 pojedyncze filety z kurczaka
- 1 czerwona papryka
- ok. 100g sera żółtego
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 1 łyżka majonezu
- 3 łyżki śmietany
- sól
- pieprz
Tartaletki z kurczakiem i kukurydzą – przepis:
Na patelni na odrobinie oleju szklimy cebulę, dodajemy czosnek, a następnie pokrojonego w kostkę kurczaka. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką papryką. Po usmażeniu odstawiamy do ostygnięcia.
Kukurydzę, groszek odsączamy z zalewy i mieszamy z pokrojoną w kostkę papryką i ostudzonym kurczakiem.
W misce mieszamy majonez, śmietanę, jajko i starty na tarce żółty ser. Doprawiamy odrobiną pieprzu.
Formy do tartaletek wykładamy ciastem francuskim, a następnie układamy na nim kurczaka z warzywami i całość polewamy masą śmietanowo- jajeczną.
Tartaletki pieczemy przez ok. 25 minut w temperaturze 180 st. C.
Smacznego!