Być może mało oryginalne i mało efektowne danie, ale za to ryżanka to bardzo dobra zupa na wszelkie problemy żołądkowe. Jak wiemy jesień to taka pora roku, w której bardzo łatwo jest o jakaś infekcję w tym także o problemy żołądkowe.

Ryżanka jest bardzo podobna do rosołu, z tym tylko że do bulionu dodajemy ryż zamiast makaronu :)

Z całą pewnością znajdziecie tyle przepisów ile jest kucharzy… poniżej mój przepis na tą smaczną zupkę.

Obejrzyj nasze filmy:

Ryżanka – składniki:

  • 8 skrzydełek
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 szklanki ryżu
  • 1/2 pora
  • 1/2 selera
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • woda ok. 2,5 litra

Ryżanka – przepis:

Skrzydełka myjemy i gotujemy w osolonej wodzie z liśćmi laurowymi i zielem angielskim przez ok. 45 minut. Następnie dodajemy pokrojoną w cienkie ćwierć plasterki marchewkę i pietruszkę. Selera i pora dodajemy w całości (później je wyrzucimy).

Jak warzywa trochę zmiękną (po ok. 15 minutach) do zupy dosypujemy ryż, zmniejszamy płomień i gotujemy na małym ogniu przez ok 25 minut.

Próbujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ryżankę możemy podać posypaną natką pietruszki, albo odrobiną koperku.