Być może mało oryginalne i mało efektowne danie, ale za to ryżanka to bardzo dobra zupa na wszelkie problemy żołądkowe. Jak wiemy jesień to taka pora roku, w której bardzo łatwo jest o jakaś infekcję w tym także o problemy żołądkowe.
Ryżanka jest bardzo podobna do rosołu, z tym tylko że do bulionu dodajemy ryż zamiast makaronu :)
Z całą pewnością znajdziecie tyle przepisów ile jest kucharzy… poniżej mój przepis na tą smaczną zupkę.
Obejrzyj nasze filmy:
Ryżanka – składniki:
- 8 skrzydełek
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/2 szklanki ryżu
- 1/2 pora
- 1/2 selera
- 2 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- sól
- pieprz
- woda ok. 2,5 litra
Ryżanka – przepis:
Skrzydełka myjemy i gotujemy w osolonej wodzie z liśćmi laurowymi i zielem angielskim przez ok. 45 minut. Następnie dodajemy pokrojoną w cienkie ćwierć plasterki marchewkę i pietruszkę. Selera i pora dodajemy w całości (później je wyrzucimy).
Jak warzywa trochę zmiękną (po ok. 15 minutach) do zupy dosypujemy ryż, zmniejszamy płomień i gotujemy na małym ogniu przez ok 25 minut.
Próbujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ryżankę możemy podać posypaną natką pietruszki, albo odrobiną koperku.