Kuchnia francuska
Różności

Kuchnia francuska

Kuchnia francuska uważana jest za najznakomitszą i najwykwintniejszą na świecie. Jej dania uważane są za zupełną klasykę. Powinien spróbować ich każdy, kto ceni doskonały smak. Kuchnia francuska jest kuchnią wytworną, składniki używane do gotowania, są najwyższej klasy. Często uważana jest za drogą, choć częściowo wynika to z faktu, że to, co we Francji, z uwagi na jej położenie i klimat jest powszechnie dostępne, w innych krajach stanowi swoisty rarytas i produkt luksusowy, a w efekcie – drogi.

Kuchnia francuska – przyprawy i smaki

Kuchnia francuska jest bardzo zróżnicowana smakowo, ale jest kilka produktów, które natychmiast się z nią kojarzą. I nie są to żabie udka.

Kto nie słyszał o ziołach prowansalskich? To zestawienie kilku śródziemnomorskich ziół stanowi zupełną bazę dla francuskich, w szczególności prowansalskich potraw. W ich skład wchodzą między innymi: tymianek, rozmaryn, bazylia, szałwia, cząber, oregano. Dania francuskie są przepojone aromatami najrozmaitszych ziół. Do aromatyzowania potraw szeroko wykorzystywana jest lawenda.

Choć najdroższe z grzybów – trufle – są również częstym dodatkiem do francuskich dań. Dodaje się je jednak w bardzo niewielkich ilościach z uwagi na niezwykle intensywny aromat.

Kuchnia francuska to również wina dodawane hojnie do potraw, takich jak gulasze, zupy, potrawki. Towarzyszą też praktycznie każdemu posiłkowi. Wina francuskie do dziś uważane są za jedne z najlepszych na świecie.

Skoro wspomniane były wina, to wśród smaków kuchni francuskiej nie może zabraknąć serów. Sery francuskie, które są nam dobrze znane to camembert czy roquefort, a to tylko czubek góry.

Kuchnia francuska – najsłynniejsze dania

Wśród sztandarowych dań kuchni francuskiej należy wymienić przede wszystkim kurczaka duszonego w winie (coq au vin), polędwicę Chateaubriand, oraz gęsie wątróbki (foie gras) i zupę rybną (Bouillabaisse).

Niemniej słynnymi potrawami są: zupa cebulowa, ragout, a także najróżniejsze placki w rodzaju quiche czy wytrawne tarty.

Wśród pieczywa i wypieków zawdzięczamy Francuzom pyszne rogaliki z listkowanego maślanego ciasta, czyli croissanty oraz prawdopodobnie najsłynniejsze bułki – bagietki. Nie można też pominąć słodkiej drożdżowej bułki – brioche oraz naleśników crepes, wypełnianych nie tylko słodkimi nadzieniami.

Najsłynniejsze desery które często jadamy to równie zasługa Francuzów. Małe biszkoptowe ciasteczka – magdalenki, lody Melba, ptysie z ciasta parzonego wypełnione bitą śmietaną – profiterolki, słynne ciasto z jabłkami – tarta tatin oraz małe biszkoptowe ciasteczka petit four.  Często nawet nie zdajemy sobie sprawy, że jemy dania, które mają swoją genezę w tym regionie Europy. Ich wada jest, ze ciężko adaptuje się je do innych warunków kulinarnych bez utraty charakterystycznego smaku.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.