Pieczony kurczak z warzywami
Mięsa,  Obiady

Pieczony kurczak z warzywami

Pieczony kurczak z warzywami, podany z młodymi ziemniaczkami i mizerią to obiad, przy którym nie napracujemy się zbyt dużo. Kurczak robi się praktycznie sam, dlatego będzie świetną propozycją na rodzinny niedzielny obiad.

Przy tym obiedzie wykorzystam różne rodzaje mięsa drobiowego, będą zarówno ćwiartki z kurczaka, jak i skrzydełka.

Pieczony kurczak z warzywami – składniki:

  • 6 ćwiartek z kurczaka
  • 6 skrzydełek
  • 3 duże marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • 1/3 selera
  • 1-2 cebule
  • mały por
  • 3 liście laurowe
  • przyprawa do grilla

Pieczony kurczak z warzywami – przepis:

  1. Skrzydełka i ćwiartki z kurczaka dokładnie myjemy, a następnie układamy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Marchewkę, pietruszkę, selera, pora kroimy w plasterki i układamy pomiędzy kawałkami kurczaka. Cebulę kroimy w półplasterki i również układamy pomiędzy kurczakiem.
  3. Całość posypujemy (sporą ilością) przyprawy do grilla i podlewamy ok. 200 ml wody.
  4. Kurczaka pieczemy przez ok. 1 godz. 40 minut w temperaturze 160 st. C.

Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.