Kto powiedział, że zupa nie może być gęsta :) Duża ilość świeżych warzyw, szczególnie w sezonie jest jak najbardziej wskazana. Poniżej znajdziecie przepis na gęstą, pyszną zupę warzywną przygotowaną ze świeżych warzywek :)

Lista na zakupy oraz przepis jest poniżej…

Składniki

  • 4-5 ziemniaków
  • 2 kalarepki
  • 1 marchewka
  • 20 dag zółtej fasolki
  • kalafiorek
  • kostka rosołowa
  1. Zaczynamy od przygotowania warzyw. Marchewkę, ziemniaczki, kalarepkę dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w kosteczkę. Fasolkę szparagową przebieramy i kroimy na 4 części. Wszystkie warzywa wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą i gotujemy do momentu kiedy warzywa zaczną być miękkie. W między czasie do gotujących się warzyw dodajemy kostkę rosołową (zamiast soli)
  2. Kiedy nasze gotujące warzywa zaczną się robić miękkie dodajemy umytego i podzielonego na malutkie „różyczki” kalafiora. Gotujemy jeszcze przez ok. 20 minut do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie.
  3. Zupę podajemy posypaną koperkiem z łyżką gęstej śmietany.

Smacznego!