Kto powiedział, że zupa nie może być gęsta :) Duża ilość świeżych warzyw, szczególnie w sezonie jest jak najbardziej wskazana. Poniżej znajdziecie przepis na gęstą, pyszną zupę warzywną przygotowaną ze świeżych warzywek :)
Lista na zakupy oraz przepis jest poniżej…
Składniki
- 4-5 ziemniaków
- 2 kalarepki
- 1 marchewka
- 20 dag zółtej fasolki
- kalafiorek
- kostka rosołowa
- Zaczynamy od przygotowania warzyw. Marchewkę, ziemniaczki, kalarepkę dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w kosteczkę. Fasolkę szparagową przebieramy i kroimy na 4 części. Wszystkie warzywa wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą i gotujemy do momentu kiedy warzywa zaczną być miękkie. W między czasie do gotujących się warzyw dodajemy kostkę rosołową (zamiast soli)
- Kiedy nasze gotujące warzywa zaczną się robić miękkie dodajemy umytego i podzielonego na malutkie „różyczki” kalafiora. Gotujemy jeszcze przez ok. 20 minut do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie.
- Zupę podajemy posypaną koperkiem z łyżką gęstej śmietany.
Smacznego!
Obejrzyj nasze filmy:
Najlepiej taka zupa smakuje z warzyw ze swojego ogródka :)
Masz racje, tylko nie każdy ma ogródek :(
Wszystko ok, tylko ta kostka rosołowa psuje wszystko! To jednak chemia ! Wystarczy dodać odpowiednich przypraw i odrobinę soli morskiej i będzie wyśmienicie, polecam
Masz rację :)