Drożdżowe z truskawkami

Drożdżowe z truskawkami

W tym przepisie nie znajdziecie zbyt wielu zdjęć, bo zanim przypomniałem sobie o zrobieniu zdjęcia upieczonego ciasta to już kawałka nie było, więc zdjęcie nie było by zbyt ładne. Będzie za to fotka ciasta drożdżowego zanim powędrowało do piekarnika :)

To ciasto drożdżowe nie wymaga zagniatania :)

Tak więc zaczynamy…

Składniki

  • 600 g mąki
  • 3/4 szklanki mleka w pokojowej temperaturze
  • 190 g cukru
  • 30 g drożdży
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • 130 g masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 500 g truskawek
  1. Do mleka w temperaturze pokojowej dodajemy rozdrobnione drożdże, łyżkę cukru oraz odrobinę mąki
  2. Do 500g mąki dodajemy 1/2 łyżeczki soli, roztrzepane jajka, zaczyn drożdżowy, 145 g cukru, 2 łyżeczki cukru waniliowego i mleko i stopione masło. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 45-50 minut.
  3. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy, albo dużo prościej będzie je dokładnie wymieszać :)
  4. Tak wyrobione ciasto przekładamy do blachy, albo tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
  5. Odstawiamy jeszcze ciasto na ok 15 minut a następnie układamy na nim truskawki. I posypujemy kruszonką.

DSC00061

Przepis na kruszonkę:

  1. 100g mąki łączymy z 50g zimnego masła, 45g cukru oraz dwoma łyżeczkami cukru. Całość dokładnie wyrabiamy i pokruszoną kruszonkę układamy na cieście.

Ciasto pieczemy 35-40 minut w nagrzanym do 180 st. C piekarniku.

Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.