
Drożdżowe z truskawkami
W tym przepisie nie znajdziecie zbyt wielu zdjęć, bo zanim przypomniałem sobie o zrobieniu zdjęcia upieczonego ciasta to już kawałka nie było, więc zdjęcie nie było by zbyt ładne. Będzie za to fotka ciasta drożdżowego zanim powędrowało do piekarnika :)
To ciasto drożdżowe nie wymaga zagniatania :)
Tak więc zaczynamy…
Składniki
- 600 g mąki
- 3/4 szklanki mleka w pokojowej temperaturze
- 190 g cukru
- 30 g drożdży
- 4 łyżeczki cukru waniliowego
- 130 g masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 jajka
- 500 g truskawek
- Do mleka w temperaturze pokojowej dodajemy rozdrobnione drożdże, łyżkę cukru oraz odrobinę mąki
- Do 500g mąki dodajemy 1/2 łyżeczki soli, roztrzepane jajka, zaczyn drożdżowy, 145 g cukru, 2 łyżeczki cukru waniliowego i mleko i stopione masło. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 45-50 minut.
- Wyrośnięte ciasto wyrabiamy, albo dużo prościej będzie je dokładnie wymieszać :)
- Tak wyrobione ciasto przekładamy do blachy, albo tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
- Odstawiamy jeszcze ciasto na ok 15 minut a następnie układamy na nim truskawki. I posypujemy kruszonką.
Przepis na kruszonkę:
- 100g mąki łączymy z 50g zimnego masła, 45g cukru oraz dwoma łyżeczkami cukru. Całość dokładnie wyrabiamy i pokruszoną kruszonkę układamy na cieście.
Ciasto pieczemy 35-40 minut w nagrzanym do 180 st. C piekarniku.
Smacznego!