Pyszne, pyszne, pyszne :) Fantastyczna niespodzianka zrobiona przez Madzię. Przepyszne racuchy z jagódkami świetnie nadają się zarówno na deser, albo kolację w upalne dni.
Szczególnie polecam racuchy z jagodami, tylko pamiętajcie trzeba się śpieszyć, bo sezon na jagody jest w lipcu i one bardzo szybko się kończą. Jagody to nie tylko wyśmienity smak, ale także dużo witamin i zdrowia. Obniżają poziom cholesterolu i leczą wzrok.
Składniki na pyszne racuszki z jagodami
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1/3 kostki drożdży (35g)
- 300 ml mleka (ok. 1 i 1/3 szklanki)
- jajko
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Przepis na pyszne racuszki z jagodami:
- Do miseczki wsypujemy łyżkę mąki, pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru i zalewamy to połową szklanki mleka. Odstawiamy drożdże na ok. 10 minut aby zaczęły pracować.
- Po 10 minutach do dużej miski dodajemy pozostałą część mąki, cukier waniliowy, mleko, jajko i pracujące drożdże. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy i odstawiamy na ok. 30-40 minut do wyrośnięcia.
- Dokładnie przebieramy i myjemy jagody. (najlepiej robić to w rękawiczkach, bo później będą „czarne” ręce) :)
- Przed smażeniem ciasto raz jeszcze mieszamy. Na rozgrzany olej nakładamy łyżką płaską warstwę ciasta posypujemy jagodami i nakładamy na to drugą, taką samą warstwę. Ciast jest dość elastyczne, jagody delikatne, więc ciężko będzie nam je wcisnąć do ciasta i podczas smażenia powypadałyby z ciasta.
Racuchy smażymy na złocisty kolor z obu stron. - Racuchy z jagodami najlepiej podać ciepłe z cukrem pudrem.
Smacznego!