Tym razem coś na słodko… pyszne ciasto budyniowo-jabłkowe przygotowane przez czytelniczkę bloga :) Ciasto wygląda bardzo apetycznie, a zapewne smakuje jeszcze lepiej :)
Z całą pewnością muszę spróbować tej propozycji.
Ciasto budyniowo-jabłkowe – składniki:
- 1 kg jabłek
- kostka margaryny
- 4 jajka
- 1 i 1/2 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka maki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 budynie waniliowe
- 1 litr mleka
Ciasto budyniowo-jabłkowe – przepis:
- Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Margarynę utrzeć ze szklanką cukru i żółtkami na puch. Nadal ucierając, powoli wsypywać mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie ostrożnie wymieszać z pianą ubitą z białek.
- Ugotować budynie, dodając pozostały cukier. 3/4 ciasta wyłożyć do natłuszczonej blaszki posypanej bułką tartą. Na cieście rozłożyc kolejno warstwę jabłek, gorący budyń i resztę ciasta. Piec około 50 min. w temp. 180 C.
- Upieczone i ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Obejrzyj nasze filmy:
Przepis przygotowała: Janina Węglarz
CIASTO BUDYNIOWO JABLKOWE CIEKAWIE WYGLADA W NAJBLIZSZYM CZASIE UPIEKE DZIEKUJE POZDRAWIAM CIEPLUTKO..
Ciasto jabłkowo budyniowe piekła pani w termoobiegu?
Nie, jeśli w termoobiegu to temperatura niższa o 10 st. C.
A w jakiej blaszce?
Blaszka np. 23x23cm
Uwielbiam ciasta z budyniem.
Bardzo nas cieszy, że przepis Ci się spodobał.
Super, cieszymy się!
Jedno z moich ulubionych!
Super