Ciasto budyniowo-jabłkowe

Ciasto budyniowo-jabłkowe

Tym razem coś na słodko… pyszne ciasto budyniowo-jabłkowe przygotowane przez czytelniczkę bloga :) Ciasto wygląda bardzo apetycznie, a zapewne smakuje jeszcze lepiej :)

Z całą pewnością muszę spróbować tej propozycji.

Ciasto budyniowo-jabłkowe – składniki:

  • 1 kg jabłek
  • kostka margaryny
  • 4 jajka
  • 1 i 1/2 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka maki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 litr mleka

Ciasto budyniowo-jabłkowe – przepis:

  1. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  2. Margarynę utrzeć ze szklanką cukru i żółtkami na puch. Nadal ucierając, powoli wsypywać mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie ostrożnie wymieszać z pianą ubitą z białek.
  3. Ugotować budynie, dodając pozostały cukier. 3/4 ciasta wyłożyć do natłuszczonej blaszki posypanej bułką tartą. Na cieście rozłożyc kolejno warstwę jabłek, gorący budyń i resztę ciasta. Piec około 50 min. w temp. 180 C.
  4. Upieczone i ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Przepis przygotowała: Janina Węglarz

Obejrzyj również wideo:

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.