Nie spodziewałem się, że nastanie kiedyś czas, gdy zacznę przygotowywać przetwory na przysłowiową zimę, a jednak… tym razem przygotowana została papryka marynowana w dwóch wariantach, będzie to marynowana papryka z tymiankiem oraz marynowana papryka z koperkiem.
Większość osób kupuje marynowaną paprykę w sklepie spożywczym, ale nie ma to jak zrobić własną. Najsmaczniejsza papryka konserwowa jest dostępna w sierpniu-wrześniu, ale oczywiście każda papryka, którą masz pod ręką, jest idealna.
Musisz tylko zwrócić uwagę na jej grubość: im bardziej mięsista, tym lepsza. Jeśli chcesz mieć ładny słoik, możesz również wybrać kolorowe papryki.
Obejrzyj nasze filmy:
Troszkę wyszło tych słoiczków i tak się zastanawiam ile z nich doczeka zimy :) Gdzieś przeczytałem, że będę mógł spróbować papryki dopiero po 2 tygodniach i mnie to zbytnio nie pociesza :(
Na moim blogu kulinarnym znajdziesz także przepis na cukinię marynowaną w curry. Koniecznie musisz spróbować.
Marynowana papryka – składniki:
- 4 kg czerwonej papryki
- świeży tymianek
- czarny pieprz w ziarnach
- gorczyca
- 3 cebule
- pęczek koperku
- ziele angielskie
- liść laurowy
- 1,2 l octu 10% – na zalewę
- 3 l wody – na zalewę
- 50g soli – na zalewę
- 600g cukru – na zalewę
Papryka marynowana przepis
- Cebule obieramy i kroimy w plasterki.
- Do każdego ze słoiczków wkładamy: 1 plasterek cebuli, 2 ziela angielskie, 4-5 ziarenek pieprzu, 1 liść laurowy, 1/2 łyżeczki gorczycy, gałązkę tymianku (albo gałązkę koperku).
- Papryki myjemy, pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w większe kawałki. Następnie przekładamy je do miski, zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 2-3 minutki (papryka musi trochę zmięknąć). Następnie układamy ją dość ściśle w słoikach.
- Całość zalewamy przygotowaną zalewą (przepis niżej).
Papryka marynowana zalewa:
- W garnku gotujemy 3 litry wody, 1,2 litra octu spirytusowego, 600 g cukru i 50 g soli.
- Zalewę zagotowujemy, a następnie taką gorącą zalewamy papryki w słoikach.
Papryka marynowana – pasteryzowanie:
- W garnku na dnie układamy ściereczkę, a następnie stawiamy na niej słoiki i zalewamy wodą do 3/4 wysokości. Pasteryzujemy całość przez 10 minut, licząc od momentu zagotowania się wody.
Zobaczcie także w jaki sposób przygotować marynowaną cukinię w curry.
No tak, sezon w pełni więc trzeba robić paprykę. U mnie w domu zawsze papryka szczęśliwym trafem czeka świąt i co roku uświetnia sobą świąteczny stół. Bardzo się cieszę, że tak wszystko dokładnie opisałeś, będę mógł parę rzeczy zmodyfikować w swoich przyzwyczajeniach. Pozdrawiam! :)
A ja wątpię aby u mnie wytrzymała do świąt :)