Marynowana cukinia w curry
Przystawki, przekąski, sosy

Marynowana cukinia w curry

Uwielbiam cukinię w każdej postaci jak i curry. Z tego połączenia powstała marynowana cukinia w curry. W internecie jest wiele przepisów na cukinię marynowaną w słoikach, ale niewiele przepisów na cukinię w curry.

Tak przygotowana cukinia marynowana w curry to idealny pomysł na przekąskę, dodatek, który możecie postawić na stole podczas przyjęcia czy rodzinnego spotkania. Tak przygotowana cukinia w słoikach może być przez Was przechowywana przed długi czas w spiżarni. Oczywiście polecam zapasteryzować słoiki, aby podczas przechowywania cukinia się nie popsuła.

Poniżej znajdziecie przepis na marynowaną cukinię na ok. 8-9 słoiczków 0,5 l. Do przygotowania cukinii marynowanej polecam zakup nowych słoików. Bardzo ważne jest to, aby były szczelne, w przeciwnym razie do środka będzie dostawało się powietrze i cukinia może się Wam popsuć.

Marynowana cukinia w curry składniki:

  • 3 kg cukini
  • gorczyca
  • ocet spirytusowy 3 szklanki – na zalewę
  • woda (14 szklanek) – na zalewę
  • 4 szklanki cukru – na zalewę
  • 3 łyżki soli – na zalewę
  • ziele angielskie
  • czarny pieprz w ziarnach
  • 2 cebule

Marynowana cukinia w curry – przepis:

Cukinię dokładnie myjemy, obcinamy końcówki, a następnie kroimy w średniej grubości półplasterki. Cebulę obieramy i kroimy w plasterki.

Do słoików wkładamy plaster cebuli, 1/2 łyżeczki gorczycy, 1-2 ziarenka ziela angielskiego, 3-4 ziarenka pieprzu. Następnie do słoiczków wkładamy dość ściśle pokrojoną cukinię i zalewamy przygotowaną zalewą (przepis poniżej) i pasteryzujemy (sposób pasteryzowania poniżej).

Marynowana cukinia w curry – przepis na zalewę:

Do garnka wlewamy ocet i wodę w proporcji 14:3 (czyli na 14 szklanek wody wlewamy 3 szklanki octu 10%). Dodajemy 2 szklanki cukru, 1,5 łyżki soli i 1,5 łyżki curry. Całość dokładnie zagotowujemy.

Marynowana cukinia w curry – pasteryzacja:

W garnku na dnie układamy ściereczkę, a następnie stawiamy na niej słoiki i zalewamy wodą do 3/4 wysokości. Pasteryzujemy całość przez 10 minut, licząc od momentu zagotowania się wody.

4 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Iza Dietmap
27 sierpnia 2015 17:01

Wow, to musi być doprawdy pyszne! Z checia skorzystam z przepisu, choć dopiero raczkuje w przetworach domowych :) Moja mama zawsze nas rozleniwiała gotowymi słoiczkami :) Polecam sprobować ogórkow w zalewie z musztardy, rewelacja! Pozdrawiam ciepło :)

Karolina
12 lipca 2022 15:15
Odpowiedz do ...  Grzegorz

Jaka zalewa zalewa się cukinię? Gorąca ,ciepła czy już ostudzona ?