Uwielbiam cukinię w każdej postaci jak i curry. Z tego połączenia powstała marynowana cukinia w curry. W internecie jest wiele przepisów na cukinię marynowaną w słoikach, ale niewiele przepisów na cukinię w curry.
Jeśli chodzi o letnie produkty, cukinia marynowana w słoiku nigdy nie była zbyt lubiana. Nawet jeśli nie należysz do jej fanów, zmienisz zdanie, gdy spróbujesz tej marynowanej cukinii.
Tak przygotowana marynowana cukinia w curry to idealny pomysł na przekąskę, dodatek, który możecie postawić na stole podczas przyjęcia czy rodzinnego spotkania. Tak przygotowana cukinia w słoikach może być przez Was przechowywana przed długi czas w spiżarni. Oczywiście polecam zapasteryzować słoiki, aby podczas przechowywania cukinia się nie popsuła.
Obejrzyj nasze filmy:
Poniżej znajdziecie przepis na marynowaną cukinię na ok. 8-9 słoiczków 0,5 l. Do przygotowania cukinii marynowanej polecam zakup nowych słoików. Bardzo ważne jest to, aby były szczelne, w przeciwnym razie do środka będzie dostawało się powietrze i cukinia może się Wam popsuć.
Zapraszam zatem po pyszny przepis na cukinię w słoikach.
Marynowana cukinia w curry składniki
- 3 kg cukini
- gorczyca
- ocet spirytusowy 3 szklanki – na zalewę
- woda (14 szklanek) – na zalewę
- 4 szklanki cukru – na zalewę
- 3 łyżki soli – na zalewę
- ziele angielskie
- czarny pieprz w ziarnach
- 2 cebule
Marynowana cukinia w curry przepis
Cukinię dokładnie myjemy, obcinamy końcówki, a następnie kroimy w średniej grubości półplasterki. Cebulę obieramy i kroimy w plasterki.
Do słoików wkładamy plaster cebuli, 1/2 łyżeczki gorczycy, 1-2 ziarenka ziela angielskiego, 3-4 ziarenka pieprzu. Następnie do słoiczków wkładamy dość ściśle pokrojoną cukinię i zalewamy przygotowaną zalewą (przepis poniżej) i pasteryzujemy (sposób pasteryzowania poniżej).
Marynowana cukinia w curry przepis na zalewę
Do garnka wlewamy ocet i wodę w proporcji 14:3 (czyli na 14 szklanek wody wlewamy 3 szklanki octu 10%). Dodajemy 2 szklanki cukru, 1,5 łyżki soli i 1,5 łyżki curry. Całość dokładnie zagotowujemy.
Marynowana cukinia w curry pasteryzacja
W garnku na dnie układamy ściereczkę, a następnie stawiamy na niej słoiki i zalewamy wodą do 3/4 wysokości. Pasteryzujemy całość przez 10 minut, licząc od momentu zagotowania się wody.
Wow, to musi być doprawdy pyszne! Z checia skorzystam z przepisu, choć dopiero raczkuje w przetworach domowych :) Moja mama zawsze nas rozleniwiała gotowymi słoiczkami :) Polecam sprobować ogórkow w zalewie z musztardy, rewelacja! Pozdrawiam ciepło :)
Iza ja nigdy wcześniej też nie robiłem przetworów :) To nie jest takie trudne :)
Właśnie myślałem jeszcze na ogórkami w zalewie musztardowej, albo curry :)
Jaka zalewa zalewa się cukinię? Gorąca ,ciepła czy już ostudzona ?
Gorącą zalewą proszę zalać