Leczo z cukinią i kiełbasą to bardzo proste i szybkie danie obiadowe. Najlepiej jest je przygotować w okresie letnim, kiedy możemy kupić świeże produkty do jego przygotowania.
Co ważniejsze jest to danie jednogarnkowe, które przygotujemy w ok. 30 minut, dzięki temu w upalne dni nie będziemy musieli spędzać wiele czasu na gotowaniu obiadu.
Leczo z cukinią możecie zjeść samo, podane z ryżem, kaszą albo po prostu ze świeżą bułką.
Obejrzyj nasze filmy:
Nasz przepis będzie na 2-3 porcje, zatem do dzieła…
Poniżej przepis i lista składników…
Składniki
- 1 większa cukinia
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 150g kiełbasy
- 300g passaty pomidorowej
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
- oregano
- bazylia
- olej
Leczo z cukinią i kiełbasą – przepis
- Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i szklimy w garnku na odrobinie oleju.
- Jak cebula będzie szklista dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę i chwilę smażymy.
- Do garnka dodajemy pokrojoną w dużą kostkę cukinię i paprykę. Całość dusimy na wolnym ogniu ok. 15 minut.
- Dodajemy passatę pomidorową, doprawiamy przyprawami i dusimy wszystko jeszcze przez ok. 10 minut.
Smacznego!