Leczo z cukinią i kiełbasą

Leczo z cukinią

Leczo z cukinią i kiełbasą to bardzo proste i szybkie danie obiadowe. Najlepiej jest je przygotować w okresie letnim, kiedy możemy kupić świeże produkty do jego przygotowania.

Co ważniejsze jest to danie jednogarnkowe, które przygotujemy w ok. 30 minut, dzięki temu w upalne dni nie będziemy musieli spędzać wiele czasu na gotowaniu obiadu.

Leczo z cukinią możecie zjeść samo, podane z ryżem, kaszą albo po prostu ze świeżą bułką.

Nasz przepis będzie na 2-3 porcje, zatem do dzieła…

Poniżej przepis i lista składników…

Składniki

  • 1 większa cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 150g kiełbasy
  • 300g passaty pomidorowej
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • oregano
  • bazylia
  • olej

Leczo z cukinią i kiełbasą – przepis

  1. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i szklimy w garnku na odrobinie oleju.
  2. Jak cebula będzie szklista dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę i chwilę smażymy.
  3. Do garnka dodajemy pokrojoną w dużą kostkę cukinię i paprykę. Całość dusimy na wolnym ogniu ok. 15 minut.
  4. Dodajemy passatę pomidorową, doprawiamy przyprawami i dusimy wszystko jeszcze przez ok. 10 minut.

Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.