Domowa keto granola to jeden z pomysłów na szybkie, smaczne, zdrowe i przede wszystkim pożywne śniadanie. W innym naszym przepisie znajdziesz przepis na klasyczną granolę. Jednak tym razem chciałbym Ci pokazać jak przygotować keto granolę bez cukru.

Ogólnie będzie to keto granola o niskiej zawartości węglowodanów.

Keto granolę przygotujemy na kuchence lub w piekarniku, to już wszystko zależy od Was. Jest to super keto przekąska, którą przygotujemy w bardzo prosty sposób. Taką przekąskę możemy zabrać ze sobą wychodząc z domu do pracy.

Obejrzyj nasze filmy:

Moja granola będzie zrobiona z wykorzystaniem orzechów, jednak jeśli masz na nie uczulenie to możesz pominąć ten składnik i przygotować ją z większą zawartością dyni czy słonecznika.

Na moim blogu kulinarnym znajdziesz wiele ciekawych pomysł na pyszne i bardzo sycące śniadania. Co prawda nie wszystkie te przepisy są pozbawione kalorii, ale czasem i takie śniadanie trzeba zjeść. Na blogu znajdziesz przepis na typowo amerykańskie śniadanie – amerykańskie pancakes z syropem klonowym, albo coś w brytyjskim stylu fasolka, jajko na twardo, tost. Nie ma chyba dziecka, które nie miało by ochotę zjeść na śniadanie naleśnika, a jak jeszcze będzie czekoladowy. Koniecznie sprawdź przepis na naleśniki czekoladowe.

Keto granola bez cukru składniki

  • 1/3 szklanki oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka stewii
  • 1/2 szklanki migdałów
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki orzechów laskowych
  • 2/3 szklanki nasion słonecznika
  • 2/3 szklanka pestek dyni
  • 1/2 szklanki wiórek kokosowych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/3 szklanki rodzynek

Keto granola przepis

Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do 165 st. C. W rondelku roztapiamy olej kokosowy. Ale uważamy, aby go nie zagotować. Do oleju kokosowego dodajemy ekstrakt waniliowy oraz stewię. Tak przygotowany olej przelewamy do dużej miski.

Rodzynki na 5 minut wkładamy do gorącej wody. Następnie odsączamy je na ręczniku papierowym.

Orzechy włoskie i laskowe kroimy na odrobinę mniejsze kawałki. Wszystkie orzechy wraz z nasionami słonecznika, pestkami dyni, wiórkami kokosowymi dodajemy do miski. Całoś posypujemy odrobiną cynamonu. Wszystki mieszamy do połączenia się składników.

Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i następnie wykładamy na blachę przygotowaną keto granolę. Rozkładamy ją tak, aby składniki się stykały ze sobą, powstaną wtedy grudki znane z klasycznej granoli. Całość delikatnie przyciskamy, aby utworzyć równą warstwę.

Keto granola bez cukru
Keto granola bez cukru

Granolę pieczemy przez 15 minut, następnie wyjmujemy ją i układamy na nowo na blasze. Pieczemy przez kolejne 10 minut. Orzechy powinny stać się złote.

Po wyjęciu z piekarnika czekamy aż przestygną, a następnie rozbijamy na grudki. Granolę przechowujemy w szczelnym pojemniku. Może tam być przechowywana przez nawet 2 tygodnie.

Tak przygotowana keto granola jest idealnym pomysłem na pyszne śniadanie, świetnie pasuje do jogurtu naturalnego. Jak widzicie nie trzeba już kupować granoli w sklepie, szybko i prosto przygotujecie ją w domu.

Keto granola bez cukru
Keto granola bez cukru

Smacznego!