Domowa keto granola to jeden z pomysłów na szybkie, smaczne, zdrowe i przede wszystkim pożywne śniadanie. W innym naszym przepisie znajdziesz przepis na klasyczną granolę. Jednak tym razem chciałbym Ci pokazać jak przygotować keto granolę bez cukru.
Ogólnie będzie to keto granola o niskiej zawartości węglowodanów.
Keto granolę przygotujemy na kuchence lub w piekarniku, to już wszystko zależy od Was. Jest to super keto przekąska, którą przygotujemy w bardzo prosty sposób. Taką przekąskę możemy zabrać ze sobą wychodząc z domu do pracy.
Obejrzyj nasze filmy:
Moja granola będzie zrobiona z wykorzystaniem orzechów, jednak jeśli masz na nie uczulenie to możesz pominąć ten składnik i przygotować ją z większą zawartością dyni czy słonecznika.
Na moim blogu kulinarnym znajdziesz wiele ciekawych pomysł na pyszne i bardzo sycące śniadania. Co prawda nie wszystkie te przepisy są pozbawione kalorii, ale czasem i takie śniadanie trzeba zjeść. Na blogu znajdziesz przepis na typowo amerykańskie śniadanie – amerykańskie pancakes z syropem klonowym, albo coś w brytyjskim stylu fasolka, jajko na twardo, tost. Nie ma chyba dziecka, które nie miało by ochotę zjeść na śniadanie naleśnika, a jak jeszcze będzie czekoladowy. Koniecznie sprawdź przepis na naleśniki czekoladowe.
Keto granola bez cukru składniki
- 1/3 szklanki oleju kokosowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka stewii
- 1/2 szklanki migdałów
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 1/2 szklanki orzechów laskowych
- 2/3 szklanki nasion słonecznika
- 2/3 szklanka pestek dyni
- 1/2 szklanki wiórek kokosowych
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/3 szklanki rodzynek
Keto granola przepis
Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do 165 st. C. W rondelku roztapiamy olej kokosowy. Ale uważamy, aby go nie zagotować. Do oleju kokosowego dodajemy ekstrakt waniliowy oraz stewię. Tak przygotowany olej przelewamy do dużej miski.
Rodzynki na 5 minut wkładamy do gorącej wody. Następnie odsączamy je na ręczniku papierowym.
Orzechy włoskie i laskowe kroimy na odrobinę mniejsze kawałki. Wszystkie orzechy wraz z nasionami słonecznika, pestkami dyni, wiórkami kokosowymi dodajemy do miski. Całoś posypujemy odrobiną cynamonu. Wszystki mieszamy do połączenia się składników.
Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i następnie wykładamy na blachę przygotowaną keto granolę. Rozkładamy ją tak, aby składniki się stykały ze sobą, powstaną wtedy grudki znane z klasycznej granoli. Całość delikatnie przyciskamy, aby utworzyć równą warstwę.
Granolę pieczemy przez 15 minut, następnie wyjmujemy ją i układamy na nowo na blasze. Pieczemy przez kolejne 10 minut. Orzechy powinny stać się złote.
Po wyjęciu z piekarnika czekamy aż przestygną, a następnie rozbijamy na grudki. Granolę przechowujemy w szczelnym pojemniku. Może tam być przechowywana przez nawet 2 tygodnie.
Tak przygotowana keto granola jest idealnym pomysłem na pyszne śniadanie, świetnie pasuje do jogurtu naturalnego. Jak widzicie nie trzeba już kupować granoli w sklepie, szybko i prosto przygotujecie ją w domu.
Smacznego!