Naleśniki czekoladowe z ogromną ilością dodatków to jedne z najlepszych dań, jakie w ostatnim czasie udało mi się przygotować i zrobić. Podstawą tych naleśników jest oczywiście ciasto, a dodatki jakie wykorzystacie do ich późniejszego podania to rzecz gustu i upodobań Waszych podniebień.
W zależności od użytych dodatków to danie to może być zarówno bardzo, ale to bardzo słodki deser, jak i delikatnie słodka kolacja.
Proste naleśniki czekoladowe to pyszna kakaowa wersja klasycznego przepisu na śniadanie. Prostą mieszankę naleśników z czekoladą można przygotować z wyprzedzeniem i wytworzy się puszyste, lekko słodkie naleśniki z czekoladą na specjalny brunch lub śniadanie.
Obejrzyj nasze filmy:
U mnie na blogu kulinarnym znajdziesz inne przepisy na pyszne i bardzo smaczne naleśniki. Dzieci uwielbiają naleśniki z cukrem pudrem, a taką klasyką są naleśniki z serem. Zawsze pyszne i smaczne.
Szybki przepis na:Naleśniki z serem i czekoladą
Naleśniki czekoladowe składniki na ok. 8 sztuk
- 50 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka kakao
- 250 ml mleka
- 1 łyżka masła
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
W tym przepisie składniki nie muszą być w temperaturze pokojowej, więc spokojnie możecie wyjąć je chwile przed przygotowaniem.
Naleśniki czekoladowe przepis
Zaczynamy od roztopienia w rondelku masła. Następnie zostawiamy je do przestygnięcia. Mleko podgrzewamy, ale należy uważać, aby go nie zagotować. Dodajemy do mleka pokruszoną czekoladę. Następnie do mleka dodajemy pozostałe składniki – przesianą mąkę, cukier, szczypta soli, jajka i roztopione masło. Wszystko mieszamy. Możecie wykorzystać do tego mikser. Ja zazwyczaj mieszam wszystko przy pomocy rózgi kuchennej.
Naleśniki smażymy na posmarowanej olejem patelni na średnim ogniu z obu stron. Naleśniki nie powinny być zbytnio przysmażone, powinny być miękkie.
Danie podajemy z ulubionymi dodatkami – owocami, bitą śmietaną, albo cukrem pudrem.
Smacznego!