Domowa granola to pomysł na jedno z lepszych śniadań. Przygotowana w domu granola jest zdrowa, smaczna, a co ważne przygotujecie ją bardzo szybko.

Granola to po prostu mieszanka płatków zbożowych, orzechów rodzynek z dodatkiem miodu albo cukru. Granole kupicie w każdym markecie, jednak ta przygotowana w domu, ma znacznie mniej cukru, więc jest z całą pewnością dużo zdrowsza. Do przygotowania mieszanki można wykorzystać praktycznie wszystko co macie w domu, orzechy takie jak lubicie najbardziej, ja używam pestek dynii i nasion słonecznika.

Mieszajcie składniki i komponujcie za każdym razem inne smaki.

Obejrzyj nasze filmy:

Ja zazwyczaj podaję granolę z jogurtem naturalnym, ale możecie podać ją z mlekiem, jogurtem smakowym czy serkiem waniliowym.

Przygotowuję granolę w domu, bo jest nie tylko smaczna, ale zapach przygotowywanych składników rozchodzi się po całym domu. Przygotowana granola z tego przepisu jest gotowa do jedzenia zaraz po przestudzeniu. Ale możecie zapakować ją do szczelnego pojemnika i przechowywać nawet dwa tygodnie. Choć zazwyczaj u mnie znika dużo wcześniej.

Granola to super smaczne i zdrowe śniadanie, jednak mój blog kulinarny to także inne pyszne przepisy na śniadania. Z całą pewnością każde dziecko będzie zachwycone placuszkami z budyniem, a może skusicie się na naleśniki z serem i czekoladą?

Granola składniki

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1/3 szklanki oleju kokosowego
  • 1/2 szklanki orzechów laskowych
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1/3 szklanki wiórek kokosowych
  • 1/2 szklanki żurawiny
  • 1/2 szklanki orzechów pekan
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki miodu
  • 1/3 szklanki płatków migdałów

Lista składników, którą widzicie powyżej to tylko moja propozycja składników granoli. Możecie ją dowolnie pozmieniać i użyć orzechów i bakalii, które lubicie najbardziej.

Granola przepis

Przygotowanie domowej granoli jest bardzo proste. Zaczynam od roztopienia w rondelku oleju kokosowego. Ale wystarczy delikatnie go podgrzać – NIE GOTOWAĆ!. Następnie dodaję ekstrakt waniliowy i miód. Mieszamy i przelewamy do dużej miski.

Orzechy siekamy na mniejsze kawałki. Rodzynki namaczam w gorącej wodzie przez 5 minut. Następnie osuszam je na ręczniku papierowym.

Wszystkie składniki granoli dodajemy do miski, do której wcześniej wlewaliśmy roztopiony olej. Dokładnie mieszamy.

Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy przygotowane składniki. Dociskamy, aby wyrównać.

Piekarnik rozgrzewamy do 165 st. C. Granolę pieczemy najpierw przez 15 minut, następnie ją mieszamy i pieczemy jeszcze przez 10 minut.

Granola
Granola

W tym czasie orzechy powinny zrobić nam się złotobrązowe.

Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Jest ona gotowa do spożycia zaraz po ostygnięciu.

Granola
Granola

Smacznego!