Domowa granola to pomysł na jedno z lepszych śniadań. Przygotowana w domu granola jest zdrowa, smaczna, a co ważne przygotujecie ją bardzo szybko.
Granola to po prostu mieszanka płatków zbożowych, orzechów rodzynek z dodatkiem miodu albo cukru. Granole kupicie w każdym markecie, jednak ta przygotowana w domu, ma znacznie mniej cukru, więc jest z całą pewnością dużo zdrowsza. Do przygotowania mieszanki można wykorzystać praktycznie wszystko co macie w domu, orzechy takie jak lubicie najbardziej, ja używam pestek dynii i nasion słonecznika.
Mieszajcie składniki i komponujcie za każdym razem inne smaki.
Obejrzyj nasze filmy:
Ja zazwyczaj podaję granolę z jogurtem naturalnym, ale możecie podać ją z mlekiem, jogurtem smakowym czy serkiem waniliowym.
Przygotowuję granolę w domu, bo jest nie tylko smaczna, ale zapach przygotowywanych składników rozchodzi się po całym domu. Przygotowana granola z tego przepisu jest gotowa do jedzenia zaraz po przestudzeniu. Ale możecie zapakować ją do szczelnego pojemnika i przechowywać nawet dwa tygodnie. Choć zazwyczaj u mnie znika dużo wcześniej.
Granola to super smaczne i zdrowe śniadanie, jednak mój blog kulinarny to także inne pyszne przepisy na śniadania. Z całą pewnością każde dziecko będzie zachwycone placuszkami z budyniem, a może skusicie się na naleśniki z serem i czekoladą?
Granola składniki
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1/3 szklanki oleju kokosowego
- 1/2 szklanki orzechów laskowych
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 1/2 szklanki rodzynek
- 1/3 szklanki wiórek kokosowych
- 1/2 szklanki żurawiny
- 1/2 szklanki orzechów pekan
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki miodu
- 1/3 szklanki płatków migdałów
Lista składników, którą widzicie powyżej to tylko moja propozycja składników granoli. Możecie ją dowolnie pozmieniać i użyć orzechów i bakalii, które lubicie najbardziej.
Granola przepis
Przygotowanie domowej granoli jest bardzo proste. Zaczynam od roztopienia w rondelku oleju kokosowego. Ale wystarczy delikatnie go podgrzać – NIE GOTOWAĆ!. Następnie dodaję ekstrakt waniliowy i miód. Mieszamy i przelewamy do dużej miski.
Orzechy siekamy na mniejsze kawałki. Rodzynki namaczam w gorącej wodzie przez 5 minut. Następnie osuszam je na ręczniku papierowym.
Wszystkie składniki granoli dodajemy do miski, do której wcześniej wlewaliśmy roztopiony olej. Dokładnie mieszamy.
Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy przygotowane składniki. Dociskamy, aby wyrównać.
Piekarnik rozgrzewamy do 165 st. C. Granolę pieczemy najpierw przez 15 minut, następnie ją mieszamy i pieczemy jeszcze przez 10 minut.
W tym czasie orzechy powinny zrobić nam się złotobrązowe.
Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Jest ona gotowa do spożycia zaraz po ostygnięciu.
Smacznego!