Trudno wyobrazić sobie termiczną obróbkę jedzenia bez oleju. Mimo że tłuszcze nie zawsze cieszyły się dobrą opinią, dziś już wiadomo, że pełnią w diecie człowieka ważną rolę. Aby jednak przynosiły jak najwięcej korzyści dla zdrowia, warto zdecydować się na odpowiedni produkt, np. olej kokosowy.

  1. Olej kokosowy w kuchni – do czego wykorzystać?
  2. Zalety oleju kokosowego

Olej kokosowy w kuchni – do czego wykorzystać?

Tłuszcz jest niezbędny do obróbki termicznej jedzenia. Jednak nie wszystkie oleje nadają się do tego tak samo dobrze. Niektóre tłuszcze pochodzenia roślinnego świetnie nadają się do potraw na zimno, nie można jednak ich podgrzewać. Zupełnie inaczej jest w przypadku oleju kokosowego. Tego rodzaju tłuszczu świetnie sprawdza się zarówno w gotowaniu, jak i smażeniu czy pieczeniu, swoją uniwersalnością przypominając popularny olej rzepakowy. Zaletą tłuszczu na bazie orzechów jest jednak intensywny kokosowy aromat. Dzięki temu świetnie nadaje się do przygotowywania potraw orientalnych. Warto podkreślić, że olej kokosowy świetnie sprawdza się nie tylko w kuchni. Zalety płynące z naturalnego tłuszczu doceniane są również w kosmetyce. Zdrowy olej kokosowy można nakładać bezpośrednio na skórę. Tłoczony na zimno nadaje się również do olejowania włosów. Ze zdrowotnych właściwości oleju skorzystać można również, stosując kuracje ssania.

Zalety oleju koksowego

Spożywane w odpowiedniej ilości tłuszcze są nieocenionym źródłem witamin i kwasów tłuszczowych. Olej koksowy przynosi organizmowi szczególnie dużo korzyści. Wszystko dzięki zawartości różnorodnych kwasów tłuszczowych. Olej kokosowy zawiera m.in. kwas laurynowego i kaprynowy, o silnym działaniu przeciwbakteryjnym oraz przeciwgrzybiczym. Tłuszcz na bazie kokosa ma również właściwości przeciwbólowe oraz korzystnie wpływa na stany zapalne. Przynosi także ulgę kobietom zmagającym się objawami PMS oraz menopauzy. Ze względu na korzystny działanie kwasów tłuszczowych, olej kokosowy polecany jest chorym na Alzheimera, a także w kuracjach profilaktycznych przeciwko neurodegeneracji.
Olej kokosowy pomaga utrzymać również prawidłową wagę. Dzięki dużej zawartości kwasów nasyconych średniołańcuchowych MCT olej kokosowy na długo gwarantuje uczucie sytości. Oprócz tego tłuszcz zawarty w oleju koksowym bierze udział w produkcji energii dla ciała i mózgu i przyśpiesza również przemianę materii. Z tych powodów tłuszcz jest polecany osobom, które zmagają się z nadmiernymi kilogramami. Dodatkowo olej kokosowy obniża poziom cholesterolu.

Materiał partnera.