Gofry na sodzie
Desery

Gofry na sodzie

Pokażę Wam przepis na pyszne gofry na sodzie. Tym razem, zamiast proszku do pieczenia wykorzystamy do ich przygotowania sodę oczyszczoną. Przepis na te gofry jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu.

Ciasto na gofry przygotujemy bardzo szybko i potrzebujemy dosłownie kilku składników. Z tego przepisu gofry wychodzą zawsze chrupiące z zewnętrz i miękkie w środku.

Gofry na sodzie możemy podać z cukrem pudrem, albo zrobić gofry z bitą śmietaną i owocami.

Wykorzystując do przygotowania ciasta na gofry sody oczyszczonej musimy pamiętać o podstawowej zasadzie. Aby soda oczyszczona zadziałała tak jak powinna musimy dodać jako jeden ze składników coś kwaśnego. Może to być sok z cytryny, maślanka, kefir.

Ja w swoim przepisie wykorzystam do przygotowania chrupiących gofrów maślankę.

Na moim blogu kulinarnym znajdziesz wiele innych ciekawych przepisów na pyszne desery. Warto spróbować również smacznych gofrów jogurtowych.

Gofry na sodzie składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 jajka

Do przygotowanych gofrów wybierzcie dodatki, które lubicie najbardziej. Może to być cukier pudrem, może to być bita śmietana, albo polewa czekoladowa.

Gofry na sodzie przepis

Do miski przesiewamy mąkę wraz z sodą oczyszczoną. Dodajemy cukier, szczyptę soli, maślankę, mleko, jajka i olej. Całość dokładnie mieszamy. Do wymieszania ciasta na gofry możecie wykorzystać mikser, albo po prostu dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto powinno być dość gęste.

Gofry na sodzie
Ciasto na gofry na sodzie

Gofrownicę włączamy i czekamy aż się zagrzeje. Na płyty grzewcze gofrownicy wylewamy ciasto, zamykamy i pieczemy gofry. Gofry powinny być chrupiące. Warto wiedzieć, jak wybrać gofrownicę, jaką powinna mieć moc aby gofry na sodzie wyszły chrupiące i smaczne.

Gofry na sodzie

Upieczone gofry studzimy na kratce i lekko ciepłe podajemy z ulubionymi dodatkami.

Gofry na sodzie
Gofry na sodzie

Smacznego!

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Gofry na sodzie

Chyba każdy z nas będąc kiedykolwiek nad morzem miał okazję spróbować pysznych gofrów. Oblane obficie bitą śmietaną, pełne owoców z polewą robią furorę. Nie tylko dzieci ulegają fenomenowi tego smaku. Wielu dorosłych widząc gofry nie potrafi ulec tej pokusie. Bo choć po cichu liczymy kalorie to nie sposób odmówić sobie tego nieziemskiego smaku.

Wiele osób próbuje przygotować podobne gofry w zaciszu własnego domu. Jednak jak sprawić, aby nasze gofry były puszyste miękkie i dobrze wypieczone. Otóż istnieje jeden tajemniczy składnik, który sprawia, że gofry domowe smakują niemal identycznie jak te nadmorskie. Jest to soda.

Ciasto na gofry przepis

Gofry na sodzie wykonujemy identycznie jak te z innego przepisu. Zmniejszamy jedynie ilość proszku do pieczenia zastępując go połową łyżeczki sody. Ciasto na gofry na sodzie po wymieszaniu ma niewielkie pęcherzyki powietrza, które sprawiają, że nasze gofry są bardzo puszyste. Po upieczeniu gofry z sodą smakują wyśmienicie, dodana esencja waniliowa sprawia, że smak sody nie jest wogóle wyczuwalny. Ciasto na gofry przygotowywujemy się bardzo szybko. Gofry na sodzie oczyszczonej jest to świetny pomysł na deser, ale też wspolne spędzenie czasu z dziećmi. Nasze pociechy mogą pomóc w dekorowaniu gofrów.