Gofry to smakołyk, który uwielbiają wszyscy amatorzy pysznych słodkości. Ciepłe, chrupiące wafle z charakterystycznym kratkowanym wzorem dla wielu są synonimem lata, smakiem dzieciństwa oraz pyszną przyjemnością, której nie sposób się oprzeć. Smakują doskonale solo, bądź z najróżniejszymi dodatkami.

Bita śmietana, konfitury, owoce, słodkie polewy w różnych smakach, cukier puder oraz kolorowe posypki to tylko niektóre z nich. Jednak uzyskanie wyjątkowego smaku oraz charakterystycznej chrupiącej skórki nie jest możliwe bez wykorzystania odpowiedniego sprzętu. Jak wybrać gofrownicę idealną? I jakimi parametrami powinna charakteryzować się dobra gofrownica?

Gofrownica jest urządzeniem termicznym, nagrzewającym się do bardzo wysokich temperatur, dlatego bardzo istotną kwestią, związaną z wyborem idealnego urządzenia jest bezpieczeństwo. Wysoki poziom zabezpieczeń ma niebagatelne znaczenie nie tylko w warunkach użytku domowego, ale również w przypadku używania gofrownicy w dużych, przemysłowych kuchniach. Przede wszystkim nigdy nie należy pozostawiać rozgrzanej gofrownicy bez nadzoru. Może to grozić nie tylko spowodowaniem zagrożenia pożarowego, ale również uszkodzeniem przewodu instalacji elektrycznej i porażeniem prądem. Warto także stosować środki ochrony osobistej, jak na przykład rękawice oraz fartuch ochronny i w żadnym przypadku nie pozostawiać włączonego urządzenia w zasięgu dzieci.

Obejrzyj nasze filmy:

Jakość i smak gofrów w dużej mierze zależy od użytej receptury i proporcji poszczególnych produktów, jednak nawet najlepszy przepis nie będzie w stanie zagwarantować odpowiedniej konsystencji ciasta po upieczeniu, jeżeli nie zadbamy o odpowiednią jakość płyt grzewczych gofrownicy. Każda gofrownica posiada płytki pokryte specjalną powłoką, która zapobiega przywieraniu ciasta gofrowego do powierzchni płyt. Najważniejszą kwestią jest dokładne sprawdzenie, czy płyty grzewcze, jakie posiada gofrownica mają idealnie równą i gładką powierzchnię, bez oznak uszkodzeń. Wszelkie zgrubienia, pęknięcia oraz zacieki od razu dyskwalifikują dane urządzenie, gdyż nie tylko ciasto będzie przywierać do powierzchni, ale w niedługim czasie gofrownica będzie wymagać wymiany. Sprawą z pozoru drugorzędną jest kształt płyt grzewczych gofrownicy, jednak warto ją przeanalizować pod kątem praktyczności danego kształtu i ilości gofrów, które mogą zostać upieczone za jednym razem. Ma to szczególne znaczenie w przypadku lokali gastronomicznych bądź dużych rodzin.

Warto także zwrócić uwagę na kwestie dodatkowe. Niektóre gofrownicę umożliwiają wykonanie jednoczesnej większej ilości gofrów w różnych fantazyjnych kształtach, np. gofrów okrągłych, trójkątnych lub w kształcie serc. Warto także sprawdzić, czy gofrownica posiada płynną regulację temperatury, co pomoże w upieczeniu idealnych chrupiących i równomiernie zrumienionych wafli. Bardzo pomocny może okazać się także system obrotowy, znacznie ułatwiający równe opiekanie gofrów. Jeżeli marzysz o zakupie gofrownicy, która pozwoli na uzyskane idealnych gofrów, zachęcamy do zapoznania się z wyjątkową ofertą naszego sklepu XXL Gastro, oferujemy duży wybór gofrownic w tym wysokowydajną pojedynczą gofrownicę Waring!

Materiał partnera.