Dostaliśmy w prezencie nowoczesne urządzenie do gotowania, pieczenia, duszenia itd. nazwane Multicooker więc trzeba było je wypróbować. Wybór padł na dorsza, czy myślicie że w ciągu 30 minut można przygotować przepyszną rybę duszoną w porach? Otóż można. Poniżej znajdziecie przepis i wskazówki.
Jeśli ktoś nie posiada urządzenia multicooker to może użyć do przygotowania tego dania zwykłej kuchenki i garnka.
Składniki na dorsza duszonego w porach:
- ok. 500g filetu z dorsza
- 3 średnie pory
- 3 łyżki śmietany
- sól
- pieprz
Przepis na dorsza duszonego w porach:
- Z pora zdejmujemy pierwszą warstwę liści i kroimy w cienkie plasterki.
Multicooker ustawiamy na program stew (duszenie) na 25 minut, dodajemy pora, masło, szczyptę soli i zamykamy. - Po 10 minutach dodajemy dorsza pokrojonego w paseczki i szczyptę pieprzu.
- 5 minut przed końcem duszenia dodajemy 3 łyżki śmietany.
Obejrzyj nasze filmy:
Może nie powinienem tego pisać, ale dorsz wyszedł soczysty i doskonale komponował się z porem. Jednym słowem było pysznie :)
To jest ten przepis z książeczki philipsa?
Tak, aczkolwiek z moją modyfikacją :)
A czy przepisy z multicookera redmond są gdzieś dostępne on-line?
Ja dziś zrobiłem rybkę według przepisu, wyszła syper
Rybka pycha, wczoraj ja robiłam :)