Multicooker - Dorsz duszony w porach
Ryby

Multicooker – Dorsz duszony w porach

Dostaliśmy w prezencie nowoczesne urządzenie do gotowania, pieczenia, duszenia itd. nazwane Multicooker więc trzeba było je wypróbować. Wybór padł na dorsza, czy myślicie że w ciągu 30 minut można przygotować przepyszną rybę duszoną w porach? Otóż można. Poniżej znajdziecie przepis i wskazówki.

Jeśli ktoś nie posiada urządzenia multicooker to może użyć do przygotowania tego dania zwykłej kuchenki i garnka.

Składniki na dorsza duszonego w porach:

  • ok. 500g filetu z dorsza
  • 3 średnie pory
  • 3 łyżki śmietany
  • sól
  • pieprz

Przepis na dorsza duszonego w porach:

  1. Z pora zdejmujemy pierwszą warstwę liści i kroimy w cienkie plasterki.
    Multicooker ustawiamy na program stew (duszenie) na 25 minut, dodajemy pora, masło, szczyptę soli i zamykamy.
  2. Po 10 minutach dodajemy dorsza pokrojonego w paseczki i szczyptę pieprzu.
  3. 5 minut przed końcem duszenia dodajemy 3 łyżki śmietany.

 

Może nie powinienem tego pisać, ale dorsz wyszedł soczysty i doskonale komponował się z porem. Jednym słowem było pysznie :)

 

 

Multicooker - Dorsz duszony w porach

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.