Jajka jako główną potrawę możemy przygotować na niezliczoną ilość sposobów. Możemy je gotować, smażyć, zapiekać… oto kilka z wielu pomysłów na jajka.

Jak przygotować jajka na miękko

Jajka na miękko to chyba najprostsze danie. Wystarczy wrzucić je do wody. Jednak pamiętajmy, aby była to woda wrząca. Jajka wrzucone do zimnej wody nie ugotują się prawidłowo. Jajka na miękko gotujemy 4 minuty od chwili włożenia ich do wody. Jajka na twardo otrzymamy gotując je nieco dłużej, ok 7 min. jednak czas gotowania zależy tak naprawdę od naszych upodobań. Im dłużej gotowane jajko, tym bardziej „na twardo”.

Jak przygotować jajka w koszulkach

Jajka w koszulkach to bardzo prosta, smaczna i jednocześnie efektowna potrawa. To one są składnikiem takich rarytasów, jak jajka po florencku czy po benedyktyńsku. Jajka w koszulkach gotujemy w ten sposób: zagotowujemy wodę z łyżeczką octu i kiedy zawrze zmniejszamy ogień do minimum. Następnie rozbijamy jajko do małej miseczki. Jeśli chcemy ugotować kilka jajek, to każde wbijamy ostrożnie do osobnej miseczki. Jajka delikatnie przelewamy z miseczek do wrzącej wody i gotujemy 4 minuty. Cedzakiem zbieramy białko aby uformowało się ładnie wokół żółtka. Następnie wyjmujemy z wody i osączamy z jej nadmiaru.

Jak przygotować jajecznicę

Jajecznicę przyrządzimy z kolei roztapiając niewielką ilość masła i wbijając na patelnię jajka, które następnie doprawiamy sola i pieprzem. Jajka rozkłócamy dopiero na patelni. Jeśli wcześniej w miseczce porządnie rozkłócimy jajka z solą i pieprzem i tak wlejemy na patelnię to otrzymamy omlet. Najbardziej znany omlet to omlet z serem, specjalność kuchni francuskiej.

Jak przygotować omlet

Z kolei omlet biszkoptowy to danie przyrządzane z jaj podzielonych na żółtko i białko. Żółtka mieszamy z cukrem, szczyptą soli, łyżką mąki i ewentualnie łyżką mleka i delikatnie mieszamy z białkami ubitymi na sztywną pianę. Smażymy pod przykryciem. Podajemy z konfiturami lub owocami.

Jak przygotować suflet

Suflet to również jajeczny wypiek – żółtka wymieszane z ubitą pianą z białek , ewentualnie cukrem i zapieczone w żaroodpornym naczyniu o pionowych ściankach. Można podawać go zarówno na słodko jak i na słono.