Nie spodziewaliśmy się, że kasza jęczmienna może być tak smaczna. A wystarczy tylko kilka dodatków aby stworzyć przy jej pomocy przepyszne danie obiadowe. Tak, tak sam byłem zaskoczony ale nie potrzebujemy do niej nawet mięsa. Kasza jęczmienna z warzywami będzie świetnym pomysłem na obiad dla wszystkich wegetarian i osób które od czasu do czasu mają ochotę zjeść coś innego aniżeli mięso.
Poniżej macie listę potrzebnych składników i prosty przepis…
Składniki na kaszę jęczmienną z warzywami:
- 3/4 szklanki kaszy jęczmiennej
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 czerwona cebula
- 250g pieczarek
- 1 por
- 1 marchewka
- sól
- pieprz ziołowy
Przepis na kaszę jęczmienną z warzywami:
- Kaszę gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu (ok. 20 minut)
- Czerwoną cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Cebulę szklimy na patelni na odrobinie oleju.
- Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Dodajemy do cebuli.
- Pora obieramy z pierwszej warstwy liści, myjemy, kroimy w półplasterki. Dodajemy na patelnię.
- Marchewkę obieramy, kroimy w półplasterki. Dodajemy na patelnię.
- 1/2 papryki kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do pozostałych warzyw.
- Całość doprawiamy odrobiną soli i pieprzu ziołowego.
- Warzywa mieszamy z kaszą i … gotowe :)
Smacznego!