Jajecznica ze szpinakiem
Śniadania

Jajecznica ze szpinakiem

To będzie chyba jedno z moich ulubionych dań śniadaniowych zaraz po jajecznicy z boczkiem :) Wszyscy doskonale wiemy, że do jajecznicy możemy dodać po prostu wszystko na co mamy w danym momencie ochotę – pomidory, szczypiorek, cebulę, ale nie spodziewałem się szpinak w jajecznicy smakuje obłędnie.

Szpinak to bomba witaminowa, jego liście zawierają wiele magnezu więc zalecany jest dla osób odrobinę zestresowanych, a poza tym ma właściwości antynowotworowe i chroni organizm przed miażdżycą.

Na prawdę warto się przekonać do szpinaku bo jest pyszny, tylko trzeba wiedzieć jak go przygotować :)

Składniki na jajecznicę ze szpinakiem:

  • 2 garście szpinaku (ok.100 g)
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 jajka
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz

Przepis na jajecznicę ze szpinakiem:

  1. Na patelni roztapiany łyżkę masła. Dodajemy 2 garści liści ze szpinaku (polecam świeży szpinak) i przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku.
  2. Całość dusimy przez ok. 5 minut i doprawiamy do smaku sporą ilością pieprzu i soli.
  3. Dodajemy jajka i całość smażymy na wolnym ogniu cały czas mieszając.

Jajecznica najlepiej smakuje podana ze świeżym pieczywem z masłem :)
Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.