To będzie chyba jedno z moich ulubionych dań śniadaniowych zaraz po jajecznicy z boczkiem :) Wszyscy doskonale wiemy, że do jajecznicy możemy dodać po prostu wszystko na co mamy w danym momencie ochotę – pomidory, szczypiorek, cebulę, ale nie spodziewałem się szpinak w jajecznicy smakuje obłędnie.
Szpinak to bomba witaminowa, jego liście zawierają wiele magnezu więc zalecany jest dla osób odrobinę zestresowanych, a poza tym ma właściwości antynowotworowe i chroni organizm przed miażdżycą.
Na prawdę warto się przekonać do szpinaku bo jest pyszny, tylko trzeba wiedzieć jak go przygotować :)
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki na jajecznicę ze szpinakiem:
- 2 garście szpinaku (ok.100 g)
- 2 ząbki czosnku
- 4 jajka
- łyżka masła
- sól
- pieprz
Przepis na jajecznicę ze szpinakiem:
- Na patelni roztapiany łyżkę masła. Dodajemy 2 garści liści ze szpinaku (polecam świeży szpinak) i przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku.
- Całość dusimy przez ok. 5 minut i doprawiamy do smaku sporą ilością pieprzu i soli.
- Dodajemy jajka i całość smażymy na wolnym ogniu cały czas mieszając.
Jajecznica najlepiej smakuje podana ze świeżym pieczywem z masłem :)
Smacznego!