Ostatnio na blogów pojawia się sporo przepisów z łososiem. Co tutaj dużo pisać, po prostu uwielbiam, uwielbiam łososia pod każdą postacią. Tym razem będzie to pieczony łosoś podany ze szpinakiem i pieczonymi ziemniaczkami. Do jego przygotowania, bo jest najszybciej wykorzystam multicooker.
Do przygotowania tego dania możecie także wykorzystać piekarnik, albo np. patelnię grillową.
Składniki na łososia pieczonego ze szpinakiem:
- 2 płaty łososia
- 4 ziemniaki
- 1/3 szklanki czerwonego wina
- 2 ząbki czosnku
- 1/3 pęczku koperku
- sok z 1/2 cytryny
- 200g szpinaku
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 3 łyżki oliwy
Przepis na łososia pieczonego ze szpinakiem:
- Łososia myjemy, skraplamy sokiem z cytryny i posypujemy odrobiną koperku. Odstawiamy na parę minut.
- Multicooker ustawiamy na program FRY – 20 minut, wlewamy 3 łyżki oliwy i wrzucamy pokrojone w plasterki ziemniaki. Posypujemy odrobiną rozmarynu. Ziemniaki od czasu do czasu mieszamy.
- Po zakończeniu programu ustawiamy program BAKE – 20 minut, 180 st. C., na ziemniakach układamy łososia, podlewamy czerwonym winem i zamykamy pokrywę.
- Kiedy łosoś będzie się piekł przygotowujemy szpinak. Na patelni roztapiamy łyżkę masła, dodajemy szpinak, przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Całość dusimy przez ok. 5 minut, a następnie doprawiamy do smaku sporą ilością soli i pieprzu.
Smacznego!
Obejrzyj nasze filmy: