Ostatnio na blogów pojawia się sporo przepisów z łososiem. Co tutaj dużo pisać, po prostu uwielbiam, uwielbiam łososia pod każdą postacią. Tym razem będzie to pieczony łosoś podany ze szpinakiem i pieczonymi ziemniaczkami. Do jego przygotowania, bo jest najszybciej wykorzystam multicooker.

Do przygotowania tego dania możecie także wykorzystać piekarnik, albo np. patelnię grillową.

Składniki na łososia pieczonego ze szpinakiem:

  • 2 płaty łososia
  • 4 ziemniaki
  • 1/3 szklanki czerwonego wina
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 pęczku koperku
  • sok z 1/2 cytryny
  • 200g szpinaku
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 3 łyżki oliwy

Przepis na łososia pieczonego ze szpinakiem:

  1. Łososia myjemy, skraplamy sokiem z cytryny i posypujemy odrobiną koperku. Odstawiamy na parę minut.
  2. Multicooker ustawiamy na program FRY – 20 minut, wlewamy 3 łyżki oliwy i wrzucamy pokrojone w plasterki ziemniaki. Posypujemy odrobiną rozmarynu. Ziemniaki od czasu do czasu mieszamy.
  3. Po zakończeniu programu ustawiamy program BAKE – 20 minut, 180 st. C., na ziemniakach układamy łososia, podlewamy czerwonym winem i zamykamy pokrywę.
  4. Kiedy łosoś będzie się piekł przygotowujemy szpinak. Na patelni roztapiamy łyżkę masła, dodajemy szpinak, przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Całość dusimy przez ok. 5 minut, a następnie doprawiamy do smaku sporą ilością soli i pieprzu.

Smacznego!

Obejrzyj nasze filmy: