Bardzo lubię shoarmę, którą możemy kupić w restauracjach, ale ile można jeść tak samo smakujące danie, więc tym razem była to specjalna wersja shoarmy zrobiona na ostro przez Madzię. Faktycznie danie było bardzo ostre, ale właśnie temu zawdzięcza swój wyjątkowy smak.

Poniżej macie listę potrzebnych składników i prosty przepis…

Składniki na shoarmę z kurczaka na ostro:

  • 1 pierś z kurczaka
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżki pieprzu cayenne
  • sól
  • pieprz
  • torebka ryżu
  • 1 łyżeczka kurkumy

Przepis na shoarmę z kurczaka na ostro:

  1. Mięso kroimy z cienką kosteczkę lub paseczki. Dodajemy odrobinę oliwy i przyprawy- 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka curry, 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne, szczypta pieprzu, szczypta soli. Mięso odstawiamy na godzinę aby nabrało smaku.
  2. Zamarynowane mięso podsmażamy na wolnym ogniu do momentu kiedy będzie miękkie.

Shoarmę tym razem podaliśmy z ryżem w kurkumie (do gotującego się ryżu dodajemy 1 łyżeczkę kurkumy) i oczywiście sosem czosnkowym.

Obejrzyj nasze filmy: