Wydawałoby się, że kuchnia turecka jest dość dobrze znana na całym świecie, a szczególnie popularna w Europie. Jednakże tureckie dania to nie tylko kebab w różnej postaci. Kuchnia ta oferuje potrawy bogate w takie składniki, jak: bakłażan, soczewica, papryka (słodka, zielona i czerwona), fasola, ogórki, pomidory. W kuchni tureckiej bardzo często stosowane są też owoce i orzechy między innymi: morele, figi, melony, migdały, orzechy piniowe czy pistacje. Ważne są także przyprawy: kumin, czosnek, cynamon, mięta, papryka, oregano, pietruszka oraz mniej znane na zachodzie jak sumak czy czarnuszka – nie może ich zabraknąć w klasycznych daniach na stole tureckim. Portal Pyszne.pl zdradza, które tradycyjne tureckie potrawy należy spróbować, aby bliżej poznać tę kuchnię.

 

Przystawki tureckie

 

Obejrzyj nasze filmy:

Zacznijmy od starterów. Najpopularniejszy z nich to dolma, czyli faszerowane liście winogron. Bardzo często serwowane jest także puree z bakłażana i gotowane warzywa z oliwą z oliwek. Oczywiście na przekąskę nie może zabraknąć melonów i świeżego pieczywa.

 

Tureckie śniadanie

 

Typowe tureckie śniadanie zawsze rozpoczyna się co najmniej jedną filiżanką herbaty. Do jedzenia podaje się gotowane jajka, świeżo upieczony chleb, oliwki, ogórki, plasterki białego sera z pomidorami. Tak wygląda zwykłe śniadanie w domu w Turcji. Charakterystyczne są także: börek oraz pocas. Są to wypieki w postaci nadziewanego ciasta, W środku najczęściej znajdują się oliwki, mięso mielone i różnego rodzaju sery.

 

Lunch po turecku

 

Typowy „fast food” na lunch w Turcji, jak zapewne się domyślacie, to kanapka kebab. Wewnątrz świeżo upieczonego chleba powinny znajdować się duże kawałki kurczaka lub jagnięciny. Mięso pieczone jest na pionowym rożnie i odcinane dużymi płatami. Tego tupu kanapki, bardzo popularne w Polsce są tureckim sposobem na syty i szybki lunch.

 

Turecki obiad

 

Po rundzie pełnej przystawek przychodzi czas na obiad – najważniejszy posiłek. Zazwyczaj serwowane dania obiadowe składają się z różnego typu pieczonego mięsa, zielonej sałaty lub miski warzyw oraz oczywiście świeżego pieczywa. Najczęściej przyrządzane rodzaje mięs to jagnięcia, kurczak oraz wołowina. Wzdłuż wybrzeża Turcji najbardziej jednak popularne na obiad są owoce morza. Żaden turecki obiad nie może zakończyć się bez wypicia filiżanki kawy lub herbaty. Turecka herbata jest mocna, bardzo słodka o pięknym, miodowym kolorze i silnym aromacie. Najlepsza według Turków herbata musi oczywiście pochodzić z ich kraju, a najlepiej z rejonu Morza Czarnego. Kawa natomiast to solidny zastrzyk kofeiny i cukru.

 

Przekąski i desery

 

Jednym z produktów, z którego słynie Turcja jest znany na całym świecie Rachatłukum nazywany Turkish Delights. Jest to słodki wyrób cukierniczy o konsystencji galaretki, zazwyczaj o smaku owocowym. Deser ten jest podawany w postaci kostek pokrytych cukrem pudrem.

Kolejną, bardzo popularną przekąską turecką jest Simit. Najłatwiej opisać go, jako skrzyżowanie bajgla i precla pokrytego na wierzchu sezamem. Jest to atrakcyjny przysmak w całej Turcji, a sprzedawców Simitów można znaleźć w każdym tureckim mieście. Sprzedają oni te „precle” nosząc wielkie tace na swoich głowach.

Turecka kuchnia to eksplozja smaków i aromatów połączona ze świeżością i doskonałą jakością produktów. Warto poznać bliżej tureckie dania – zasmakować doskonałych połączeń mięs, warzyw i przypraw. Skąd pochodzi ta mieszanka, która zaspokoi nawet najwybredniejsze podniebienia? Niemalże cała kuchnia turecka jest dziedzictwem kuchni powstałej na terenie Imperium Osmańskiego. Jest to udoskonalone połączenie kuchni kaukaskiej, dań z Bliskiego Wschodu, basenu Morza Śródziemnego, Azji Środkowej i Bałkanów.

Kuchnia kuminem i sumakiem pachnąca

Materiał partnera.