Różnego rodzaju makarony to jedno z najprostszych i chyba najbardziej klasycznych dań do przygotowania. Możemy przygotować niezwykle ciekawe i smaczne propozycje z wykorzystaniem dosłownie kilku składników. Tym razem pokażę Wam jak przygotować makaron z bazylią, pomidorkami i parmezanem.
Sekretem dobrego dania jest odpowiednie połączenie poszczególnych składników (im mniej tym lepiej) tworząc idealną kompozycję.
Danie szybkie, proste i pyszne :) Sprawdźcie…
Obejrzyj nasze filmy:
Makaron z bazylią, pomidorkami i parmezanem – składniki
- makaron tagliatelle
- 12 pomidorków koktajlowych
- spora garść świeżej bazylii
- parmezan
- kilka łyżek oliwy
- 2 ząbki czosnku
- pieprz
Makaron z bazylią, pomidorkami i parmezanem – przepis
Zaczynamy od ugotowanie makaronu – gotujemy go al dente wg. przepisu na opakowaniu. Odcedzamy.
Na patelnię dodajemy oliwę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Jak tylko oliwa się podgrzeje dodajemy do niej makaron i całość mieszamy. Zestawiamy z ognia aby czosnek się nie przypalił. Pamiętajcie przypalony czosnek nada naszemu daniu gorzki smak.
Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki.
Makaron mieszamy ze świeżą bazylią i pomidorkami koktajlowymi. Na wierzchu układamy cienkie płatki parmezanu, a całość możemy oprószyć odrobiną świeżo zmielonego pieprzu.
Smacznego!