Dwie wersje hummusu
Przystawki, przekąski, sosy,  Śniadania

Dwie wersje hummusu

Hummus pasuje praktycznie do wszystkiego. Jest bardzo popularny. Pokażę Wam jak za jednym razem przygotować dwie wersje hummusu.

Jedna to wersja klasyczna, a druga odrobinę ostrzejsza z papryką.

Każdy będzie mógł wybrać to co lubi…

Składniki

  • ok. 400g ciecierzycy (puszka)
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka pasty Tahini
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • dodatkowo ostra papryka

Dwie wersje hummusu – przepis

  1. Ciecierzycę odsączamy z zalewy. Czosnek obieramy.
  2. Wszystkie składniki (oprócz ostrej papryki) wkładamy do blendera. Miksujemy.
  3. Jak uzyskamy gładką konsystencję, połowę hummusu wyjmujemy, a do drugiej dodajemy ostrą paprykę i miksujemy aż się połączy z przygotowanym hummusem.

Pamiętajcie, że tak przygotowany hummus może stać zamknięty w słoiczku przez parę dni w lodówce.

Smacznego!

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze