Dwie wersje hummusu

Dwie wersje hummusu

Hummus pasuje praktycznie do wszystkiego. Jest bardzo popularny. Pokażę Wam jak za jednym razem przygotować dwie wersje hummusu.

Jedna to wersja klasyczna, a druga odrobinę ostrzejsza z papryką.

Każdy będzie mógł wybrać to co lubi…

Składniki

  • ok. 400g ciecierzycy (puszka)
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka pasty Tahini
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • dodatkowo ostra papryka

Dwie wersje hummusu – przepis

  1. Ciecierzycę odsączamy z zalewy. Czosnek obieramy.
  2. Wszystkie składniki (oprócz ostrej papryki) wkładamy do blendera. Miksujemy.
  3. Jak uzyskamy gładką konsystencję, połowę hummusu wyjmujemy, a do drugiej dodajemy ostrą paprykę i miksujemy aż się połączy z przygotowanym hummusem.

Pamiętajcie, że tak przygotowany hummus może stać zamknięty w słoiczku przez parę dni w lodówce.

Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.