
Dwie wersje hummusu
Hummus pasuje praktycznie do wszystkiego. Jest bardzo popularny. Pokażę Wam jak za jednym razem przygotować dwie wersje hummusu.
Jedna to wersja klasyczna, a druga odrobinę ostrzejsza z papryką.
Każdy będzie mógł wybrać to co lubi…
Składniki
- ok. 400g ciecierzycy (puszka)
- 3-4 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 1 łyżka pasty Tahini
- 2 łyżki soku z cytryny
- dodatkowo ostra papryka
Dwie wersje hummusu – przepis
- Ciecierzycę odsączamy z zalewy. Czosnek obieramy.
- Wszystkie składniki (oprócz ostrej papryki) wkładamy do blendera. Miksujemy.
- Jak uzyskamy gładką konsystencję, połowę hummusu wyjmujemy, a do drugiej dodajemy ostrą paprykę i miksujemy aż się połączy z przygotowanym hummusem.
Pamiętajcie, że tak przygotowany hummus może stać zamknięty w słoiczku przez parę dni w lodówce.
Smacznego!
0 komentarzy