Domowe faworki
Desery

Domowe faworki [PRZEPIS]

Facebook

Domowe faworki to przepis idealny na zbliżający się tłusty czwartek. Możecie go wykorzystać za każdym razem kiedy chcecie przygotować te pyszne faworki. Bardzo często zwane są również „chrustem”.

Niestety podczas ich przygotowania potrzeba odrobinę cierpliwości, bo robimy ciasto, rozwałkowujemy i od razu smażymy. Im bardziej się postaracie i im cieniej rozwałkujecie ciasto tym będą delikatniejsze i bardziej chrupiące. No cóż trzeba powiedzieć to otwarcie. Te faworki znikają w kilka chwil.

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 35 g masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 7 żółtek
  • 4 jajka (średnie lub małe)
  • 30 ml wódki, spirytusu albo brandy

Dodatek alkoholu sprawi, że faworki nie będą nasiąkały tłuszczem.

Dodatkowo

  • cukier puder
  • olej do smażenia

Domowe faworki [PRZEPIS]

Zdziwicie się jak przygotowanie tego deseru jest niezwykle proste. Wszystkie składniki przekładamy do misy robota kuchennego i mieszamy do połączenia się składników. Ciasto powinno być dość lepkie. Możecie również wyrobić ciasto dłońmi.

Ciasto wyjmujemy z robota i dzielimy na mniejsze kawałki. Każdy z nich rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką. Ciasto powinno być bardzo, ale to bardzo cieniutkie. Ciasto kroimy w paseczki o długości 10 cm i szerokości około 2,5-3 cm. Następnie każdy z nich nacinamy na środku i przekładamy jeden koniec przez otwór.

Faworki smażymy na głębokim tłuszczu, ale musimy uważać, aby trzymać go na średnim ogniu. Jeśli będzie zbyt gorący to chrust zamiast się usmażyć, się spali.

Po usmażeniu odsączamy je na ręczniku papierowym, a następnie posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.