Szparagi z jajkiem sadzonym

Szparagi z jajkami sadzonymi

W sklepach możemy jeszcze dostać zielone szparagi. Jednak sezon na te przepyszne warzywa, z których jesteśmy w stanie wyczarować cuda, pomału dobiega końca.

Decydując się obecnie na zakup szparagów, zwróćmy uwagę aby nie miały zbyt dużych zdrewniałych końcówek. Jeśli dobrze poszukacie, z całą pewnością uda Wam się znaleźć naprawdę dobre i młode szparagi.

Tym razem postanowiłem przygotować niedzielne śniadanie w roli głównej ze szparagami z jajkiem sadzonym.

Składniki na szparagi z jajkiem sadzonym

  • pęczek zielonych szparagów
  • łyżka masła albo domowego smalczyku ze skwarkami
  • 4 jajka
  • sól
  • pieprz
  • parmezan

Przepis na szparagi z jajkiem sadzonym

Szparagi gotujemy przez ok. 7 minut w osolonej wodzie. W tym samym czasie na patelni smażymy jajka sadzone. Najlepiej jeśli Wasze jajka sadzone będą miały jeszcze płynne żółtko.

Na talerze wykładamy odsączone z wody szparagi, a na nich układamy jajka sadzone. Aby jeszcze bardziej podkreślić smak całego dania, wszystko posypujemy odrobiną świeżo startego parmezanu.

Smacznego!

 

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.