Sezon na szparagi jeszcze trwa. Zielone szparagi im są młodsze tym znacznie lepsze. Szparagi z jajkiem sadzonym to moja propozycja na fajne śniadanie, szybki obiad albo lekką kolację.
Sklepy obecnie prześcigają się w promocjach, więc zielone szparagi kupicie bardzo tanio. Jeśli nie mieliście wcześniej okazji ich spróbować, to koniecznie to zróbcie.
Składniki
- pęczek zielonych szparagów
- 4 jajka
- odrobina smalczyku ze skwarkami
- oliwa
- parmezan
- sól
- pieprz
Szparagi z jajkiem sadzonym – przepis
Szparagi pozbawiamy zdrewniałych końcówek, dokładnie myjemy i gotujemy w delikatnie osolonej wodzie. Gotujemy je 4 minuty, bowiem w przeciwnym razie zrobią się bardzo włókniste.
Obejrzyj nasze filmy:
Na patelni roztapiamy odrobinę smalcu, wbijamy jajka, doprawiamy solą, pieprzem i smażymy pod przykryciem ok. 8-10 minuty.
Na talerze wykładamy szparagi, skrapiamy je odrobiną oliwy, kładziemy jajko i posypujemy całość startym parmezanem.
Smacznego!