Sezon na szparagi jeszcze trwa. Zielone szparagi im są młodsze tym znacznie lepsze. Szparagi z jajkiem sadzonym to  moja propozycja na fajne śniadanie, szybki obiad albo lekką kolację.

Sklepy obecnie prześcigają się w promocjach, więc zielone szparagi kupicie bardzo tanio. Jeśli nie mieliście wcześniej okazji ich spróbować, to koniecznie to zróbcie.

Składniki

  • pęczek zielonych szparagów
  • 4 jajka
  • odrobina smalczyku ze skwarkami
  • oliwa
  • parmezan
  • sól
  • pieprz

Szparagi z jajkiem sadzonym – przepis

Szparagi pozbawiamy zdrewniałych końcówek, dokładnie myjemy i gotujemy w delikatnie osolonej wodzie. Gotujemy je 4 minuty, bowiem w przeciwnym razie zrobią się bardzo włókniste.

Obejrzyj nasze filmy:

Na patelni roztapiamy odrobinę smalcu, wbijamy jajka, doprawiamy solą, pieprzem i smażymy pod przykryciem ok. 8-10 minuty.

Na talerze wykładamy szparagi, skrapiamy je odrobiną oliwy, kładziemy jajko i posypujemy całość startym parmezanem.

Smacznego!