Grillowane szparagi w szynce parmeńskiej to chyba bardzo na czasie przepis. Za oknem jest już ciepło, pogoda sprzyja grillowaniu, a dodatkowo sezon na szparagi można powiedzieć już w pełni.
Sklepy kuszą promocjami na szparagi więc warto z nich skorzystać, bowiem czas kiedy występują te przepyszne warzywa jest ograniczony i potem będziemy tylko narzekać, że nie skorzystaliśmy z okazji aby spróbować dań ze szparagami.
Składniki
- pęczek szparagów
- szynka parmeńska
- oliwa
Grillowane szparagi w szynce parmeńskiej – przepis
Szparagi pozbawiamy stwardniałych końcówek. W przypadku zielonych szparagów może nawet nie być takiej konieczności. Potem dosłownie na 2-3 minuty wstawiamy je do gotującej się wody, tak aby górna część szparagów wystawała ponad wodę.
Obejrzyj nasze filmy:
Osuszamy je, zawijamy w szynkę parmeńską, a następnie układamy na rozgrzanym ruszcie posmarowanym wcześniej oliwą, aby szparagi nie przywierały do niego podczas pieczenia.
Grillujemy je ok. 15 minut, aż szynka się zarumieni i stanie się delikatnie chrupiąca.
Smacznego!
Jeśli szukacie innych inspiracji na przepisy z grilla zapraszam do naszego nowego działu „Na grilla” :)