Grillowane szparagi w szynce parmeńskiej to chyba bardzo na czasie przepis. Za oknem jest już ciepło, pogoda sprzyja grillowaniu, a dodatkowo sezon na szparagi można powiedzieć już w pełni.

Sklepy kuszą promocjami na szparagi więc warto z nich skorzystać, bowiem czas kiedy występują te przepyszne warzywa jest ograniczony i potem będziemy tylko narzekać, że nie skorzystaliśmy z okazji aby spróbować dań ze szparagami.

Składniki

  • pęczek szparagów
  • szynka parmeńska
  • oliwa

Grillowane szparagi w szynce parmeńskiej – przepis

Szparagi pozbawiamy stwardniałych końcówek. W przypadku zielonych szparagów może nawet nie być takiej konieczności. Potem dosłownie na 2-3 minuty wstawiamy je do gotującej się wody, tak aby górna część szparagów wystawała ponad wodę.

Obejrzyj nasze filmy:

Osuszamy je, zawijamy w szynkę parmeńską, a następnie układamy na rozgrzanym ruszcie posmarowanym wcześniej oliwą, aby szparagi nie przywierały do niego podczas pieczenia.

Grillujemy je ok. 15 minut, aż szynka się zarumieni i stanie się delikatnie chrupiąca.

Smacznego!

Jeśli szukacie innych inspiracji na przepisy z grilla zapraszam do naszego nowego działu „Na grilla” :)