Grill to nie tylko miejsce na którym możemy przygotowywać potrawy mięsne. Świetnie smakują również grillowane ryby i warzywa. Tak, to właśnie grillowane warzywa będą świetnym dodatkiem do steka z grilla, czy pieczonej karkówki.
Pewnie wielu z Was zastanawia się jakie warzywa możemy grillować, już odpowiadam…
Jakie warzywa możemy grillować?
- cukinię
- paprykę
- pomidory
- ziemniaki
- kapustę
- cebulę
Grillowane warzywa – jak przygotować
Przed przystąpieniem do grillowania, najpierw należy dokładnie umyć wszystkie składniki. Możemy grillować zarówno na aluminiowej tacce albo bezpośrednio na ruszcie. Osobiście polecam tą drugą opcję, używajcie do grillowania warzyw węgla drzewnego to uzyskacie wspaniały smak potraw.
Obejrzyj nasze filmy:
Warzywa kroimy w mniejsze kawałki, na przykład cukinię kroimy na pół wzdłuż. Paprykę możecie grillować w całości. Cebulę przekrojoną na połówkę.
Warzywa smarujemy oliwą i jeśli lubicie możecie je delikatnie posypać ulubionymi przyprawami na przykład ziołami prowansalskimi albo majerankiem…
Grillujemy je do momentu aż będą al dente.
Smacznego!