Decydując się na grillowanie powinniśmy wiedzieć jaki materiał opałowy wybrać do paleniska, aby nasze potrawy były zdrowe, aromatyczne i smaczne. Powinnismy zatem zadać sobie pytanie brykiet czy węgiel drzewny?
Oczywiście do wyboru mamy także inne paliwa jednak te dwa są najbardziej znane i najczęściej wybierane do przygotowania grilla.
Brykiet czy węgiel drzewny – co wybrać?
Na początku warto wiedzieć czym jest tak naprawdę brykiet. Otóż brykiet jest mieszanką różnych paliw – węgla drzewnego, trocin, torfu. Jest sprasowany, wiec jest równy i każdy jest podobnego kształtu.
Obejrzyj nasze filmy:
Brykiet potrafi utrzymać stałą temperaturę podczas grillowania nawet do 4 godzin (jeśli wybierzemy ten dobry jakościowo), może jednak się zdarzyć, że będą się z niego wydobywały nieprzyjemne zapachy.
Węgiel drzewny jest natomiast naturalnym paliwem. Ma on niestety znacznie krótszy czas palenia w przeciwieństwie do brykiety i jeśli decydujemy się na potrawy nie wymagające długiego grillowania to powinniśmy wybrać właśnie jego. Wykorzystując węgiel drzewny uzyskamy prawdziwy i wyjątkowy aromat dymu, który przeniknie nasze potrawy.
Porada:
Warto się zastanowić, czy do grillowania powinniśmy używać aluminiowych tacek, owszem zapobiegnie to przenikaniu do potraw substancji smolistych, tylko czy uzyskamy wtedy prawdziwy aromat grillowanej potrawy… zastanówcie się :)
Nie ma zatem jednoznacznej odpowiedzi na pytanie jakie paliwo powinniśmy wybrać do grillowania.
Zdecydujcie sami… ja osobiście wolę grillować na węglu drzewnym.
P.S. Jeśli szukacie inspiracji na potrawy na grilla zajrzyjcie >>> TUTAJ <<<