Wiele osób zastanawia się co można grillować? Odpowiadam – wszystko, to na co macie w danym momencie ochotę. Możemy grillować mięso, warzywa, ryby, a nawet owoce na przykład truskawki. Jednak w tym wpisie pokażę Wam jak przygotować marynatę i jak upiec łososia na grillu. Grillowany łosoś to danie niezwykle aromatyczne, a sami również wiecie, że zawiera on w sobie bardzo dużą ilość potrzebnych organizmowi kwasów omega-3.
Po zamarynowaniu łososia najlepiej jest go zostawić na ok. 30 minut aby przeszedł resztą składników.
Składniki
- łosoś (dzwonki)
- 2 łyżki syropu klonowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- pieprze
- ząbek czosnku
Grillowany łosoś – przepis
Składniki na marynatę mieszamy i marynujemy w niej łososia. Zostawiamy go na ok. 30 minut.
Obejrzyj nasze filmy:
Po tym czasie kładziemy go na rozgrzany ruszt i pieczemy z każdej strony przez ok. 12-15 minut.
Najlepiej podać go z lekką sałatką.
Smacznego!
Inne ciekawe przepisy na grilla znajdziecie TUTAJ !
Przepis udostępniony na FB: 1000 pomysłów na grilla
Dziękujemy :)