Wiele osób zastanawia się co można grillować? Odpowiadam – wszystko, to na co macie w danym momencie ochotę. Możemy grillować mięso, warzywa, ryby, a nawet owoce na przykład truskawki. Jednak w tym wpisie pokażę Wam jak przygotować marynatę i jak upiec łososia na grillu. Grillowany łosoś to danie niezwykle aromatyczne, a sami również wiecie, że zawiera on w sobie bardzo dużą ilość potrzebnych organizmowi kwasów omega-3.

Po zamarynowaniu łososia najlepiej jest go zostawić na ok. 30 minut aby przeszedł resztą składników.

Składniki

  • łosoś (dzwonki)
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • pieprze
  • ząbek czosnku

Grillowany łosoś – przepis

Składniki na marynatę mieszamy i marynujemy w niej łososia. Zostawiamy go na ok. 30 minut.

Obejrzyj nasze filmy:

Po tym czasie kładziemy go na rozgrzany ruszt i pieczemy z każdej strony przez ok. 12-15 minut.

Najlepiej podać go z lekką sałatką.

Smacznego!

Inne ciekawe przepisy na grilla znajdziecie TUTAJ !