Większość z nas pija przede wszystkim kawy komercyjne, które dostępne są w wielu popularnych marketach. Niestety ich jakość nie jest najlepsza. Mało kto zdaje sobie sprawę, że jest coś takiego jak kawy speciality, czyli kawy najwyższej jakości – czym one właściwie są?

Czym wyróżniają się na tle swoich komercyjnych odpowiedników?

Co to jest kawa speciality?

Ktoś niezbyt obeznany w temacie mógłby zapytać o to, czym właściwie jest kawa speciality – jakaś marka? Konkretny rodzaj kawy? O co w tym właściwie chodzi? Warto na wstępie powiedzieć, że „speciality” to specjalne określenie kawy wysokiej jakości i tytuł ten nie jest nadawany byle jakiemu produktowi. Musi zostać sprawdzona i oceniona przez specjalnych kiperów, a im więcej punktów otrzyma, tym lepiej. Kawa speciality wyróżnia się przede wszystkim zdecydowanie bardziej złożonym smakiem i aromatem. Dodatkowo to określenie przyznawane jest wyłącznie kawom z gatunku Arabiki.

Obejrzyj nasze filmy:

Gdzie można dostać kawę speciality?

Wbrew pozorom ta kawa nie jest ani specjalnie droga, ani też tak trudno dostępna, jak mogłoby się wydawać. Wprawdzie nie dostanie się jej w pierwszym lepszym sklepie czy markecie, ale to wcale nie wyklucza możliwości jej zakupu. Najlepiej kawy speciality szukać w dobrych sklepach w kawą i akcesoriami do kawy, jak www.beanbrothers.pl/kawa/palarnie-speciality.html, gdzie dostępna oferta zazwyczaj jest dosyć szeroka. Cenowo wychodzi to różnie, wszystko rzecz jasna będzie zależało od konkretnego rodzaju kawy, jej marki czy wagi. Zazwyczaj jednak ceny plasują się od 100 złotych za kilogram, co nie wychodzi wcale źle na tle kaw komercyjnych, które często bywają nawet droższe.

Kawy speciality

Czym różni się kawa speciality od kawy komercyjnej?

Czym się różni kawa speciality od kawy komercyjnej? Zostało nadmienione przy jej opisie, że smak i aromat są zdecydowanie cechą najbardziej charakterystyczną. Dzieje się tak, ponieważ ziarna są specjalnie selekcjonowane i pochodzą z najlepszych upraw. Co ważne – kawy speciality to 100% Arabiki, z czego większość sklepowych kaw jest mieszankami dwóch gatunków: Arabiki i Robusty. Nawet jeżeli na opakowaniu takiej kawy pisze, że jest to 100% Arabiki, można to poddać pod wątpliwość, nie mówiąc już o jakości ziaren.

Dlaczego tak się dzieje? Przede wszystkim Robusta jest o wiele tańsza, a jej smak nie tak intensywny, dlatego też jest wykorzystywana jako uzupełnienie dla Arabiki, co niestety obniża też jakość aromatu.

Czy sposób produkcji kawy ma znaczenie?

Zdecydowanie ma i to duże. Oprócz miejsca i sposobu uprawy kawy, która ma wpływ na jej jakość, sposób produkcji także odgrywa znaczącą rolę. Mówiąc najprościej, kawa komercyjna, czyli każda, którą możemy spotkać na sklepowych półkach, nie jest poddawana tak starannej obróbce, a selekcja nie jest tak dokładna (mogą się trafiać ziarna z defektami). Proces palenia także jest inny. W przypadku speciality wykorzystuje się do tego niewielkie urządzenia pod stałą kontrolą ich temperatury, która zazwyczaj osiąga 200 stopni, a sam czas palenia trwa około 15 minut.

W przypadku kaw komercyjnych, sprawa wygląda zgoła inaczej – ziarna trafiają do ogromnego bębna, a temperatura pieca osiąga nawet 900 stopni, co może trwać nawet przez minutę. To niestety sprawia, że aromat takiej kawy jest zdecydowanie gorszy, ponieważ zbyt wysoka temperatura niszczy wiele substancji zapachowych.

Czy kawa speciality jest lepsza od kawy komercyjnej?

A więc na pytanie zadane w tytule artykułu można odpowiedzieć jednoznacznie, że tak – kawa speciality jest zdecydowanie lepsza od kawy komercyjnej. Wyróżnia się wysoką jakością smaku i aromatu, a odpowiedzialne są za to najlepsze uprawy ziaren oraz odpowiednia technika palenia. Co więcej, jest to kawa dostępna dla każdego – wystarczy poszukać w dobrych sklepach z kawą, by móc się cieszyć pysznym aromatem kawy najwyższej jakości.

Materiał partnera. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za reklamowy produkt i nie pośredniczy w sprzedaży produktu.