Risotto z kurczakiem i pieczarkami

Risotto z kurczakiem i pieczarkami

Risotto to bardzo popularna potrawa kuchni włoskiej. Jest to ryż z dodatkami gotowany na bulionie do uzyskania idealnie gładkiej konsystencji. Sprawdzony przepis na risotto to tylko połowa sukcesu, musimy jeszcze odpowiednio przygotować to danie.

Niestety wymaga od nas odrobinę nakładu pracy, bo powinniśmy cały czas mieszać nasze risotto aby nie przywarło do dna patelni.

Risotto z kurczakiem i pieczarkami – składniki

  • 500g filetu z kurczaka
  • 300g ryżu
  • 500g pieczarek
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • łyżka masła
  • 50g parmezanu
  • 600 ml bulionu

Risotto z kurczakiem i pieczarkami – przygotowanie

Pieczarki, cebulę, kurczaka kroimy w kostkę. Na odrobinie oleju podsmażamy pieczarki, aż odparuje z nich woda, dodajemy cebulę i podsmażamy aż zrobi się szklista. Dodajemy ryż i podlewamy odrobiną bulionu. Dodajemy kurczaka.

Cały czas mieszając risotto podlewamy partiami bulion do momentu kiedy ryż stanie się miękki. Następnie dodajemy masło i czekamy aż się roztopi. Dodajemy parmezan i możemy wykładać na talerze nasze pyszne domowe risotto z kurczakiem i pieczarkami.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.