Karmelowa tarta z jagodami to pyszne i efektowne danie, które z pewnością zachwyci każde podniebienie. Ta delikatna i aromatyczna tarta łączy w sobie smak karmelu, jagód oraz kruchego ciasta. Jest to idealne danie na specjalne okazje lub po prostu jako deser po obiedzie.

Przygotowanie karmelowej tarty z jagodami nie jest skomplikowane, a efekt końcowy jest naprawdę imponujący. Jagody możecie zastąpić również borówkami, albo wykorzystać mrożone jagody. Tarta będzie smakowała za każdym razem tak samo dobrze.

Tarta z jagodami to doskonałe danie na specjalne okazje lub po prostu jako deser po obiedzie. Pyszne kruche ciasto, delikatna masa karmelowa oraz świeże jagody tworzą niepowtarzalny smak, który z pewnością zachwyci każde podniebienie.

Obejrzyj nasze filmy:

Spróbuj sam stworzyć tę pyszną tartę z jagodami i ciesz się jej smakiem!

Karmelowa tarta z jagodami składniki

  • herbatniki (200g)
  • wiórki kokosowe (100g)
  • masło (100g)
  • serek waniliowy (500g)
  • masa kajmakowa (1 puszka)
  • śmietana 12% (3 łyżki)
  • jagody (250g)
  • żelatyna (1 łyżka)

Karmelowa tarta z jagodami przepis

Herbatniki kruszymy na drobne kawałki i mieszamy w wiórkami kokosowymi. Następnie łączymy z roztopionym w rondelku masłem i wykładamy tak przygotowaną masą formę do tarty. Wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę.

W misce mieszamy serek waniliowy, masę kajmakową i śmietanę. Jak składniki się połączą dodajemy rozpuszczoną w odrobinie wody żelatynę. Przed dodaniem żelatyny proponuję najpierw ją zahartować, czyli do kubka z żelatyną dodajemy dwie łyżki masy, mieszamy i dopiero dodajemy do naszej masy.

Całość mieszamy i przelewamy na nasz spód z herbatników.

Umyte i przeprane jagody układamy na wierzchu i odstawiamy całość aby odrobinę stężało. Następnie wstawiamy na ok. 3 godziny do lodówki.

Karmelowa tarta z jagodami
Karmelowa tarta z jagodami

Smacznego!