Karmelowa tarta z jagodami to pyszne i efektowne danie, które z pewnością zachwyci każde podniebienie. Ta delikatna i aromatyczna tarta łączy w sobie smak karmelu, jagód oraz kruchego ciasta. Jest to idealne danie na specjalne okazje lub po prostu jako deser po obiedzie.
Przygotowanie karmelowej tarty z jagodami nie jest skomplikowane, a efekt końcowy jest naprawdę imponujący. Jagody możecie zastąpić również borówkami, albo wykorzystać mrożone jagody. Tarta będzie smakowała za każdym razem tak samo dobrze.
Tarta z jagodami to doskonałe danie na specjalne okazje lub po prostu jako deser po obiedzie. Pyszne kruche ciasto, delikatna masa karmelowa oraz świeże jagody tworzą niepowtarzalny smak, który z pewnością zachwyci każde podniebienie.
Obejrzyj nasze filmy:
Spróbuj sam stworzyć tę pyszną tartę z jagodami i ciesz się jej smakiem!
Karmelowa tarta z jagodami składniki
- herbatniki (200g)
- wiórki kokosowe (100g)
- masło (100g)
- serek waniliowy (500g)
- masa kajmakowa (1 puszka)
- śmietana 12% (3 łyżki)
- jagody (250g)
- żelatyna (1 łyżka)
Karmelowa tarta z jagodami przepis
Herbatniki kruszymy na drobne kawałki i mieszamy w wiórkami kokosowymi. Następnie łączymy z roztopionym w rondelku masłem i wykładamy tak przygotowaną masą formę do tarty. Wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
W misce mieszamy serek waniliowy, masę kajmakową i śmietanę. Jak składniki się połączą dodajemy rozpuszczoną w odrobinie wody żelatynę. Przed dodaniem żelatyny proponuję najpierw ją zahartować, czyli do kubka z żelatyną dodajemy dwie łyżki masy, mieszamy i dopiero dodajemy do naszej masy.
Całość mieszamy i przelewamy na nasz spód z herbatników.
Umyte i przeprane jagody układamy na wierzchu i odstawiamy całość aby odrobinę stężało. Następnie wstawiamy na ok. 3 godziny do lodówki.

Smacznego!