Makaron z bazylią, pomidorkami i parmezanem

Makaron z bazylią, pomidorkami i parmezanem

Różnego rodzaju makarony to jedno z najprostszych i chyba najbardziej klasycznych dań do przygotowania. Możemy przygotować niezwykle ciekawe i smaczne propozycje z wykorzystaniem dosłownie kilku składników.

Sekretem dobrego dania jest odpowiednie połączenie poszczególnych składników (im mniej tym lepiej) tworząc idealną kompozycję.

Tym razem pokażę Wam jak przygotować makaron z bazylią, pomidorkami i parmezanem.

Danie szybki, proste i pyszne :) Sprawdźcie…

Makaron z bazylią, pomidorkami i parmezanem – składniki

  • makaron tagliatelle
  • 12 pomidorków koktajlowych
  • spora garść świeżej bazylii
  • parmezan
  • kilka łyżek oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz

Makaron z bazylią, pomidorkami i parmezanem – przepis

Zaczynamy od ugotowanie makaronu – gotujemy go al dente wg. przepisu na opakowaniu. Odcedzamy.

Na patelnię dodajemy oliwę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Jak tylko oliwa się podgrzeje dodajemy do niej makaron i całość mieszamy. Zestawiamy z ognia aby czosnek się nie przypalił. Pamiętajcie przypalony czosnek nada naszemu daniu gorzki smak.

Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki.

Makaron mieszamy ze świeżą bazylią i pomidorkami koktajlowymi. Na wierzchu układamy cienkie płatki parmezanu, a całość możemy oprószyć odrobiną świeżo zmielonego pieprzu.

Smacznego!

 

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.