Makaron z sosem pomidorowym

Makaron z sosem pomidorowym to uniwersalne, kilkuskładnikowe, szybkie w realizacji oraz bardzo smaczne danie. Jego zaletą jest duża możliwość modyfikowania potrawy według własnych potrzeb i upodobań. Warto bowiem taki makaron z sosem uatrakcyjniać różnymi dodatkami. W ten sposób bazując na prostych podstawowych składnikach możemy na naszym stole za każdym razem prezentować spaghetti z sosem pomidorowym w różnych odsłonach. Przykładowo klasyczne spaghetti bolognese wywodzące się z kuchni włoskiej przygotowujemy z podsmażanym mięsem mielonym, czosnkiem, cebulą i marchewką.

Możemy użyć w tym celu zarówno świeżych warzyw, jak i tych z puszki. Zazwyczaj dla wyrazistego smaku wzmacniamy sos przecierem pomidorowym oraz przyprawiamy solą i pieprzem.

Przepisy makaron z sosem pomidorowym

Istnieje bardzo dużo różnorodnych przepisów mówiących o tym, jak zrobić makaron z sosem. Ciekawymi dodatkami do dania są m.in. cukinia czy bakłażan, ser mozzarella oraz suszone pomidory. Makaron z sosem pomidorowym doskonale komponuje się również ze szparagami lub czerwoną soczewicą i selerem naciowym. Zazwyczaj jako doskonały dodatek do potrawy możemy zastosować też bazylię. W ten sposób z zastosowaniem zaledwie kilku składników udaje się niemalże wyczarowywać pyszne, różnobarwne i sycące danie, odpowiednie zarówno na obiad, jak i kolację.

Makaron z sosem pomidorowym możemy podawać również z kurczakiem i curry czy boczkiem. Mamy zatem duże pole do własnej twórczej inwencji kulinarnej oraz smakowania ciekawych odsłon popularnej potrawy.