Makaron z mięsem mielonym i pomidorami to chyba klasyka, to danie jest bardzo często spotykane na naszych stołach. Jest bardzo sycące i jego przygotowanie nie jest trudne, a przede wszystkim nie zajmuje dużo czasu.
Najlepiej smakuje z makaronem do spaghetti, ale możecie użyć dowolnego makaronu – świderki, rurki itd.
Składniki
- 400g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- oregano
- bazylia
- olej do smażenia
- sól
- puszka pomidorów
- 20g parmezanu
- dowolny makaron
- pieprz
Makaron z mięsem mielonym i pomidorami – przepis
- Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu.
- Cebulę drobno kroimy i szklimy na odrobinie oleju.
- Jak cebula będzie szklista dodajemy mięso mielone i podsmażamy ok. 10-12 minut.
- Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, bazylią, oregano.
- Dodajemy pokrojony w bardzo cieniutkie plasterki czosnek.
- Na patelnię dodajemy pomidory i całość dusimy jeszcze ok. 5-8 minut.
- Na patelnię przekładamy makaron (najlepiej prosto z wody) i mieszamy z sosem.
- Wykładamy na talerze i posypujemy startym parmezanem.
Obejrzyj nasze filmy:
Smacznego!