Makaron z mięsem mielonym i pomidorami to chyba klasyka, to danie jest bardzo często spotykane na naszych stołach. Jest bardzo sycące i jego przygotowanie nie jest trudne, a przede wszystkim nie zajmuje dużo czasu.

Najlepiej smakuje z makaronem do spaghetti, ale możecie użyć dowolnego makaronu – świderki, rurki itd.

Składniki

  • 400g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • oregano
  • bazylia
  • olej do smażenia
  • sól
  • puszka pomidorów
  • 20g parmezanu
  • dowolny makaron
  • pieprz

Makaron z mięsem mielonym i pomidorami – przepis

  1. Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu.
  2. Cebulę drobno kroimy i szklimy na odrobinie oleju.
  3. Jak cebula będzie szklista dodajemy mięso mielone i podsmażamy ok. 10-12 minut.
  4. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, bazylią, oregano.
  5. Dodajemy pokrojony w bardzo cieniutkie plasterki czosnek.
  6. Na patelnię dodajemy pomidory i całość dusimy jeszcze ok. 5-8 minut.
  7. Na patelnię przekładamy makaron (najlepiej prosto z wody) i mieszamy z sosem.
  8. Wykładamy na talerze i posypujemy startym parmezanem.

Makaron z mięsem mielonym i pomidorami

Obejrzyj nasze filmy:

Smacznego!