Burger z ciecierzycy

Burger z ciecierzycy to alternatywa dla tradycyjnego, mięsnego burgera. Dzięki niemu osoby na diecie wegetariańskiej mogą delektować się jego smakiem bez łamania zasad swojej diety i, być może, etyki która skłoniła ich do podjęcia takiego sposobu odżywiania się.

Burger wege jest nie tylko zgodny z dietą wegetariańską. Jest to także fit burger, ponieważ ze względu na brak mięsa nie dostarcza do organizmu osoby go spożywającej niezdrowych tłuszczów mogących prowadzić do pojawienia się na przykład miażdżycy.

Burger z ciecierzycy przepisy

Jak zrobić burger z ciecierzycy? Wystarczy zakupić bułki do robienia burgerów (choć oczywiście można wypiec je samemu, nikt czegoś takiego nie zabrania). Potrzebna będzie także, oczywiście, cieciorka, czerwona cebula, 2 liście sałaty, 2 marchewki, 2 łyżki majonezu, imbir, kurkuma, olej, 80 gramów bułki tartej, sól, pieprz, 1 łyżka ziaren siemienia lnianego.

Jest to burger warzywny, zatem warzywa należy zetrzeć i usmażyć w oleju. Cieciorkę zblendować na masę, do której dodaje się następnie jajka, siemię lniane i bułkę tartą. Z tego formuje się kotlety smażone w oleju… gotowe!