Przepis podpatrzyłem w reklamie jednego z marketu, ale nie byłbym sobą gdybym go nie zmodyfikował i nie zmienił rodzaju ryby. Ale obiad wyszedł przepyszny… podany z różowym półsłodkim winkiem smakował jeszcze lepiej :)
Poniżej macie listę potrzebnych składników i prosty przepis…
Składniki na pstrąga z sałatką warzywną:
- 2 pstrągi
- 1 czerwona cebula
- 2 marchewki
- 1 por
- 1 czerwona papryka
- 1/2 cytryny
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz ziołowy
- masło
Przepis na pstrąga z sałatką warzywną:
- Paprykę, pora, marchewkę dokładnie myjemy. Z papryki wydrążamy gniazdo nasienne i kroimy w grubszą kostkę. Pora kroimy w talarki. Marchewkę obieramy i kroimy w talarki.
- Cebulę obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki. Podobnie postępujemy z czosnkiem.
- Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i układamy na papierze do pieczenia.
- Pstrąga dokładnie myjemy i układamy na warzywach. Skraplamy go sokiem z cytryny i posypujemy szczyptą soli i pieprzu ziołowego. Do środka pstrąga wkładamy odrobinę masła. Papier składamy i zawijamy – tak jak cukierka :)
- Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 25 minut.
Pyszności :)