Przepis podpatrzyłem w reklamie jednego z marketu, ale nie byłbym sobą gdybym go nie zmodyfikował i nie zmienił rodzaju ryby. Ale obiad wyszedł przepyszny… podany z różowym półsłodkim winkiem smakował jeszcze lepiej :)

Poniżej macie listę potrzebnych składników i prosty przepis…

Składniki na pstrąga z sałatką warzywną:

  • 2 pstrągi
  • 1 czerwona cebula
  • 2 marchewki
  • 1 por
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • masło

Przepis na pstrąga z sałatką warzywną:

  1. Paprykę, pora, marchewkę dokładnie myjemy. Z papryki wydrążamy gniazdo nasienne i kroimy w grubszą kostkę. Pora kroimy w talarki. Marchewkę obieramy i kroimy w talarki.
  2. Cebulę obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki. Podobnie postępujemy z czosnkiem.
  3. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i układamy na papierze do pieczenia.
  4. Pstrąga dokładnie myjemy i układamy na warzywach. Skraplamy go sokiem z cytryny i posypujemy szczyptą soli i pieprzu ziołowego. Do środka pstrąga wkładamy odrobinę masła. Papier składamy i zawijamy – tak jak cukierka :)
  5. Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 25 minut.