
Multicooker – Makaron z sosem bolognese
Kolejny przepis z cyklu przepisów do multicookera. Tym razem bez większego kłopotu i wysiłku zrobimy pyszny makaron z sosem bolognese. Danie będzie przygotowane w multicookerze więc oprócz misy z tego urządzenia, deski do krojenia i nowa większego bałaganu w kuchni nie będzie :)
Poniżej macie listę potrzebnych składników i prosty przepis…
Składniki na makaron z sosem bolognese:
- 500g mięsa mielonego
- 500g makaronu rurki
- 2 cebule
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka bazylii
- sól
- 2 ząbki czosnku
- 700ml wody
- odrobina parmezanu
Przepis na makaron z sosem bolognese:
- Multicooker ustawiamy na program FRY: 15 minut i do misy multicookera wlewamy 3 łyżki oliwy, a następnie dodajemy mięso mielone.
- Po 7 minutach smażenia dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę (mogą być 2), przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku i przecier pomidorowy (ok. 400ml).
- Po zakończeniu programy, ustawiamy multicooker na program STEW : 30 minut, dodajemy makaron i zalewamy wszystko 700 ml wody, dodajemy odrobinę soli. Po 15 minutach dodajemy łyżkę ziół prowansalskich i łyżkę bazyli.
- Po zakończeniu programu urządzenie automatycznie przejdzie w tryb podgrzewania potrawy.
Makaron możemy posypać odrobiną parmezanu.
Smacznego!
Makaron suchy czy ugotowany wrzucamy do misy?
Suchy makaron, bo do misy dodajemy też wodę.