Multicooker – Makaron z sosem bolognese

Makaron z sosem bolognese

Kolejny przepis z cyklu przepisów do multicookera. Tym razem bez większego kłopotu i wysiłku zrobimy pyszny makaron z sosem bolognese. Danie będzie przygotowane w multicookerze więc oprócz misy z tego urządzenia, deski do krojenia i nowa większego bałaganu w kuchni nie będzie :)

Poniżej macie listę potrzebnych składników i prosty przepis…

Składniki na makaron z sosem bolognese:

  • 500g mięsa mielonego
  • 500g makaronu rurki
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka bazylii
  • sól
  • 2 ząbki czosnku
  • 700ml wody
  • odrobina parmezanu

Przepis na makaron z sosem bolognese:

  1. Multicooker ustawiamy na program FRY: 15 minut i do misy multicookera wlewamy 3 łyżki oliwy, a następnie dodajemy mięso mielone.
  2. Po 7 minutach smażenia dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę (mogą być 2), przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku i przecier pomidorowy (ok. 400ml).
  3. Po zakończeniu programy, ustawiamy multicooker na program STEW : 30 minut, dodajemy makaron i zalewamy wszystko 700 ml wody, dodajemy odrobinę soli. Po 15 minutach dodajemy łyżkę ziół prowansalskich i łyżkę bazyli.
  4. Po zakończeniu programu urządzenie automatycznie przejdzie w tryb podgrzewania potrawy.

Makaron możemy posypać odrobiną parmezanu.

Smacznego!

 

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.