Domowy krupnik to tradycyjna polska zupa przygotowana na bazie wywaru z drobiu, z marchewką i kaszą jęczmienną. Dodatek kaszy sprawia, że jest ona bardzo syta.

Krupnik to idealna zupa na wszelkie dolegliwości żołądkowe…

Składniki

  • 2 udka z kurczaka
  • pęczek młodej włoszczyzny
  • 5 ziemniaków
  • 1/3 szklanki kaszy jęczmiennej
  • 2-3 łyżki ryżu
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula

Przyprawy

  • 4-5 ziarenek ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka lubczyku

Domowy krupnik – przepis

  1. W ok. 2-2,5 litrach wody gotujemy przez 30 minut udka. Następnie dodajemy do wywaru włoszczyznę (bez marchewki i pietruszki). Gotujemy 20 minut, dodajemy kaszę i ryż. Gotujemy kolejne 20 minut.
  2. Z wywaru wyjmujemy mięso, włoszczyznę i dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, startą na tarce marchewkę, pietruszkę i obraną z łupinki cebulę (w całości). Gotujemy 15 minut i dodajemy przyprawy. Gotujemy jeszcze 10-15 minut aż ziemniaki będą miękkie.

Prawdziwy, domowy krupnik

Obejrzyj nasze filmy:

Smacznego!