Domowy krupnik to tradycyjna polska zupa przygotowana na bazie wywaru z drobiu, z marchewką i kaszą jęczmienną. Dodatek kaszy sprawia, że jest ona bardzo syta.
Krupnik to idealna zupa na wszelkie dolegliwości żołądkowe…
Składniki
- 2 udka z kurczaka
- pęczek młodej włoszczyzny
- 5 ziemniaków
- 1/3 szklanki kaszy jęczmiennej
- 2-3 łyżki ryżu
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
Przyprawy
- 4-5 ziarenek ziela angielskiego
- sól
- pieprz
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka lubczyku
Domowy krupnik – przepis
- W ok. 2-2,5 litrach wody gotujemy przez 30 minut udka. Następnie dodajemy do wywaru włoszczyznę (bez marchewki i pietruszki). Gotujemy 20 minut, dodajemy kaszę i ryż. Gotujemy kolejne 20 minut.
- Z wywaru wyjmujemy mięso, włoszczyznę i dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, startą na tarce marchewkę, pietruszkę i obraną z łupinki cebulę (w całości). Gotujemy 15 minut i dodajemy przyprawy. Gotujemy jeszcze 10-15 minut aż ziemniaki będą miękkie.
Obejrzyj nasze filmy:
Smacznego!
Smaki dzieciństwa, jak babcia taki robiła.